Реклама / Ads
0| 4146 |27.05.2022 НОВИНИ

Резултат “Нула” за хаоса на ГКПП “Кап. Андреево”, след 4 часа скандали, искания на оставки и обвинения в парламента. Службите се дистанцираха от БАБХ

.
Ситуацията на ГКПП ”Кап. Андреево” остава същата
Резултат “Нула” за хаоса на ГКПП “Кап. Андреево”, след 4 часа скандали, искания на оставки и обвинения в корупция и контрабанда в парламентарната комисия по антикорупция в четвъртък. Службите за сигурност в лицето на ГДБОП и ДАНС се дистанцираха от твърденията на ръководството на БАБХ, като при закрити врата са обяснили, че случаят не ги касае.

 След като депутатите чуха шефа на фирма “Евролаб 2011” Васил Димитров, който се оплаква от рекет и натиск, директора на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министъра на земеделието Иван Христанов във връзка със закриване на лабораторията за фитосанитарен контрол, зам.-председателят на комисията Георги Георгиев в прав текст попита Георги Даскалов дали ще си подаде оставката. 

 

Нито Даскалов, нито Иван Христанов дадоха подробности в комисията относно хвърлените преди това обвинения за предложени им два подкупа в размер на 100 000 лева и 6 млн. лв. Обвиненията, че “Евролаб 2011” може да е замесена в контрабанда, се сведоха до думите “вероятно” и “може би”, макар на всички да е ясно, че стоката стига до лабораторията след щателна проверка от гранична полиция, митница и скенер.

 

Защо след подобно уклончиво “представяне”,  без конкретика и факти, обвиненията на Даскалов и Христанов  за извършени тежки престъпления от страна на лабораторията,   трябва да се приемат за “чиста монета”?! Същият успех в публичното пространство биха имали догадки от рода на: “Ами ако Христанов  е взел подкуп? Ами “може” да е обещал на някого нещо”. На какво основание да му вярваме? Има ли опит за политическа атака , след като се споменава, че  бивш и бъдещ депутат участва в корупционната схема?  Защо след като службите за сигурност са в техни ръце, нито една от тезите за извършени престъпления не потвърждава казаното? 

 

От изложенията на двамата управляващи се разбра, че проблемът с “Евролаб 2011” настанал още в края на декември м. г, когато бил подписан договора. А защо до май са си мълчали, също се пита в задачата? Внезапната атака срещу фирмата, без предварителна подготовка на държавата да посрещне колоната от тирове и обработката на стоката, може да наведе на мисълта, че се е действало на “юруш” или “под команда”. 

 

Христанов и Даскалов не отговориха на въпроса за разходите, които сега ще се направят, за да се обработват камионите, както и какво ще е съотношението към приходите. Както стана ясно, инспектори от цялата страна са командировани на границата и са  “преквалифицирани” на носачи на плодове и зеленчуци и за това ще се бръкне в държавния бюджет. 

 

Въпреки уверенията, че държавата поема изцяло контрола, шефът на БАБХ  заговори, че при необходимост, може да  се наеме друга фирма. Така плъзналите слухове, че цялата дандания се прави, за да може определен играч да се настани на терен, се затвърдиха още повече. 

 

И докато всички се лутаме над въпроса каква игра се играе на границата, хаосът с тировете продължава да  стои на дневен ред.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11447 |22.05.2022 Напрежението расте! БАБХ се готви да си “измие” ръцете за хаоса на Свиленград с лабораторията, която държавата притиска /документи/ . 0| 4036 |12.05.2022 Излизат резултатите от проверката в ”Булгаргаз” . 0| 3246 |04.05.2022 Безрезултатен двучасов коалиционен съвет за военната помощ за Украйна, топката днес е в депутатите . 0| 2749 |12.04.2022 Ива Митева: Някой иска ръчички да пипат бюлетините и да определят изборния резултат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads