Реклама / Ads
21| 4458 |15.02.2021 НОВИНИ

РИА Новости: Бундестагът отказва да обсъжда със САЩ спиране на “Северен поток 2”

.
Шефът на Комитета за икономика и енергетика към Бундестага Клаус Ернст се обяви против каквито и да било дискусии със САЩ за спирането на газопровода “Северен поток 2”. Това заяви самият той, цитиран от руската държавна информационна агенция РИА Новости.
 

Ернст отбелязва, че под натиска на новия държавник Джо Байдън Вашингтон е по-склонен да седне на масата за преговори. Въпреки това обаче спирането на проекта не е обект на разговори, както и механизъм за прекратяване на каквито и да било процедури, свързани с преноса на газ за ЕС, посочи още той. 


По-рано германският вестник "Handelsblatt" съобщи че са получени нови предложения от американската администрация до Берлин, свързани с евентуалното отмяна на санкциите от проекта. По-конкретно, въпросът се отнася до въвеждането на някакъв вид “механизъм за спиране“ на транзита на газ в случай на “нарушаване“ на правата на човека от Русия. Освен това САЩ предлагат да дадат на Украйна нови гаранции, че тя ще остане доставчик на енергийни ресурси за ЕС.


Всичко това се случва на фона на все по-обтегнатите отношения между Русия и Запада заради ареста и присъдата на опозиционера Алексей Навални, както и последвалото полицейско насилие по време на протестите в негова защита.


Точно поради тази причина се заговори за санкции, а една от основните идеи е да се спре проекта. Германия се обяви против.


"Северен поток 2" предвижда изграждането на две магистрални линии с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Той ще премине и през териториалните или изключителни икономически зони на Финландия, Швеция и Дания.


САЩ се опитват да популяризират своя втечнен природен газ в Европа и съответно да попречат на завършването на руския газопровод. През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции на компаниите, участващи в проекта, в резултат на което швейцарският Allseas незабавно прекрати дейността си.


Работата продължи година по-късно: през декември 2020 г. тръбопроводът Фортуна разпъна 2,6 километра тръби в германските води. В резултат на това, според оператора на проекта "Северен поток 2" около 148 километра от тръбопровода са останали недовършени от общата дължина на двете му линии от 2460 километра: 120 във водите на Дания и 28 в Германия.


Работата е договорена с датските власти от 15 януари, строителството на територията на кралството се планира да приключи до края на април. Германското разрешително за тръбопровода е валидно до края на май.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 3869 |26.01.2021 Алибегов: На този етап се отказваме от протестно отваряне, ще ни сочат с пръст . 69| 19693 |24.12.2020 Извънреден брифинг, който отказваме да отразим . 52| 9839 |06.12.2020 Министър Емил Димитров - Ревизоро се отказва от политиката . 4| 5208 |12.11.2020 Болници отказват да приемат пациенти без PCR тест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads