Реклама / Ads
3| 5678 |01.03.2018 НОВИНИ

Риск за репутацията на Чехия е, ако допусне участник, който финансира сделката за ЧЕЗ с пране на пари

.
Валентин Николов Източник: БГНЕС
„Това е голям репутационен риск, ако допуснат участник, който по някакъв начин чрез пране на пари или неизяснени средства ще финансира тази сделка”, каза Валентин Николов от ГЕРБ. По думите му оттук нататък той не знае как ще изглежда Чехия в ЕС.
 
„Аз съм си приготвил въпроси не само към нея, но и към службите – ДАНС, НАП, която извършва проверки, както на купувача, така и на свързаните с него лица”, заяви заместник-председателят на енергийната комисия пред Нова телевизия.

На въпрос дали има пропуски от страна на финансовото разузнаване той каза, че не се притеснява от гледна точка на парите, с които ще се купи ЧЕЗ, тъй като дружеството е публична компания, в която чешката държава притежава близо 70%.

„Притеснението ми е, че такъв купувач, който няма достатъчно капитал, дори и 10 %, му е гласувано такова доверие от банките”, подчерта Николов. Второто му притеснение е дали купувачът има управленски опит и капацитет да управлява такова стратегическо и голямо дружество като ЧЕЗ.

Той заяви, че в търга за ЧЕЗ не са участвали големи европейски консорциуми, тъй като репутацията на България е срината, заради решение на ДКЕВР през 2014-а година, с което се възбуждат няколко арбитражни дела за над 1 милиард.

„Репутацията на българската държава не е в това положение, за да може фирмите, които са заявили интерес, да будят доверие”, каза той.

„Нарушена е бизнес средата”, подчерта Николов и добави, че инвеститорите нямат сигурност дали ще имат възвръщаемост на капитала си.

Той подчерта, че „трябва да вярваме на нашите институции и регулатори, мога да увери всички потребители, че законът за енергетиката е така направен, че дори да има собственик, който да не може да изпълни ангажиментите си, регулаторът може да влезе в правомощията си”.

„Цените няма как да бъдат обвързани с покупката или лихвите на тази сделка”, добави депутатът.

Той коментира и думите на премиера Борисов, който заяви, че някой се опитва да повтори събитията от 2013-та година, когато правителството падна.

„Горе-долу сценарият е един и същ. Една политическа сила каза, че това е криминална сделка. Криминална сделка, която е извършена в Чехия, те трябва да кажат дали това е Чехия и ЧЕЗ-Груп и правителството на Чехия или това е българската държава и управлението й. Правят внушения, за да могат да нагнетят напрежение и да свалят правителството. Виждаме политици извадени от нафталина, които бяха същите герои и в 2013-та година”, коментира той.

Николов подчерта, че няма никакво объркване относно пристигналия от Чехия документ. Според него заместник-министърът на финансите на Чехия е пратил въпросния документ по имейл към българското правителство. Това се е случило след разговора между Борисов и Бабиш. Документът се е засекретил след това заради закона за банковата тайна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4605 |27.02.2018 Евростат: Повече от половината от безработните у нас са били в риск от бедност . 4| 5010 |22.02.2018 Станишев: Поетапно влизане в Шенген би било грешка, крие рискове! . 0| 4558 |19.02.2018 Риск от лавини през цялата седмица . 3| 4659 |18.02.2018 Преработените храни повишават риска от рак с над 10%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads