Реклама / Ads

23| 12166 |01.04.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Родители: Как да се грижа за децата си при затворени ясли и градини? Ананиев: Намерете си здрав роднина

.
Кирил Ананиев, майка с детето си
Моля Ви поставете проблема и поискайте адекватно решение ... личните лекари отказват да издават болнични на основание чл. 162,ал 2 от КТ. Защо заобикалят закона и не издават болничен на родители на деца,чиито ясли, детски градини и т.н са затворени във връзка с извънредното положение ?

Въпросите на тази майка получихме на редакционната си поща. Тя, както и много други родители се обръщат към медиите с неистов зов за помощ. Вчера зравният министър Кирил Аниев даде отговор.

Отговор, от който може само да го е срам.  

 

Вижте първо какво още ни пише тази майка, която е в безискходица като много други:

 

"Защо от НОИ заобикалят закона като твърдят че тези заведения не са затворени заради карантина , а това е противоепидемични мярка?

Противоепидемични мярка и карантина не е ли едно и също и защо?

Тогава защо не отворят гореизброените заведения?

Кой да гледа децата ни ?

На работа ли да ги водим?

Не всяка дейност може да се осъществява от вкъщи, не всеки има баба и дядо, които могат да гледат внуци, да не говорим, че и това е недопустима в сегашната ситуация!

Ако използваме целият си платен годишен отпуск какво ще правим след това...

знаете децата се разболяват и през останалото време..."

Ето и отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпроси на журналист то същата тема:

 

Журналист: - Г-н Ананиев, много наши зрители ни пишат на редакционната поща, че имат голям проблем с гледането на децата си. Защото личните лекари отказват да им издадат болничен, тъй като ясли и градини са затворени, но не се водят под карантина!

 

Ананиев: - Ами...аз не разбрах...те взели ли са неплатена отпуска? Те имат право да си вземат неплатена отпуска...

 

Журналист: - Нали разбирате колко е тревожно това! Ако някой трябва да гледа детето си в неплатен отпуск, как ще го храни?

 

Ананиев: - Така е решило законодателството. Платен болничен се дава единствено на заразени с коронавирус и техните семейства, които са под карантина...

 

Журналист: - Това не е ли параграф 22?

 

Ананиев: - Не е параграф 22, защо да е...Когато са изчерпани законовите варианти, винаги може са се намери друг начин - роднина, баба, дядо... И те да се погрижат за детето.

 

Журналист: - Бабите и дядовците нали са в рисковата група?

 

Ананниев: - Видяхте, че рисковата група не е точно при тях, а при много по-младите - 40-49 годишни. Всяко едно семейство винаги може да намери клинично здрав човек, който да помага...

Вите и каво гласи цитираната от майката разпоредба от Кодекса на труда:

Отпуск при временна неработоспособност
Чл. 162. (1) (Доп. – ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г.; доп., бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работникът или служителят има право на отпуск при временна неработоспособност поради общо заболяване или професионална болест, трудова злополука, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от семейството, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед, изследване или лечение, както и за гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето.
(2) Отпуските по предходната алинея се разрешават от здравните органи.
(3) (Изм. – ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г.) За времето на отпуск поради временна неработоспособност на работника или служителя се изплаща парично обезщетение в срокове и в размери, определени от отделен закон.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 12| 8320 |29.11.2019 Писмо до премиера: Наясно ли сте, че и децата с увреждания растат? . 18| 29735 |18.07.2019 Експерт: Мърляви, нагли и безотговорни хора отговарят за нашия живот, сигурност и за бъдещето на децата ни . 0| 4012 |30.09.2018 Маратонецът Краси Георгиев бяга 55 часа в полза на децата с онкозаболявания . 7| 11462 |16.07.2018 Соня Колтуклиева: Осъдих Михнева за лъжите й за КТБ, дарявам парите на децата с увреждания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ