Реклама / Ads
3| 5577 |14.09.2020 НОВИНИ

Родители се събраха на протест в София заради липсата на места в детските градини

.
Родители се събраха на протест през Столичната община заради липсата на места в детските градини. Акцията е под наслов ”Ваучери за неприетите, въздух за приетите деца”. За четвърти път родители излизат на протест. Основното искане е ад ес отпусне парична компенсация за всички неприети в детските градини деца.
 

Съгласно промените в закона за училищното и предучилищното образование, децата, които не са приети в детска градина, ще могат да получават по 300 лева месечно.

 

Според недоволните протестиращи сегашният механизъм за прием е несправедлив. По тази причина те настояват за промяна в правилата и ударно строителство на ясли и детски градини.

 

Относно възможността родители на неприети деца да получават ваучери като компенсация, те се опасяват, че ще бъдат създадени такива изисквания, които най-вероятно няма да са в полза на родителите. Родителите не одобряват и факта, че децата в яслена група не са включени в схемата за компенсиране.


Ива Йосифова Такева е майка на две деца и твърди, че децата в яслените групи са изключени от тази помощ: "Тук сме, защото остават над 8 хиляди неприети деца в град София, за 5-6 хиляди деца няма място в яслите на града, над 2 хиляди и 500 деца остават неприети в детските градини. За яслите лотарията остава, пак едно дете ще се конкурира с много други, за да изтегли късметче. Този начин на разпределяне на публичен ресурс не е справедлив. При равни други условия едно дете получава място в ясла срещу 60 лева на месец, а другото същото като него трябва да плаща 700-800 лева в частна ясла или 1000 лева на детегледачка, или майката да стои без работа", подчерта Ива Йосифова Такева.

 

Ива Такева, коментира още пред БНР,  че участва в протеста, защото иска ясен план-програма, график за строителство на нови ясли и градини за 10 години напред.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4961 |14.09.2020 Протестиращи родители искат мерките срещу COVID-19 в училище да са препоръчителни . 14| 7511 |14.09.2020 За първи път българи от цяла Канада се събраха на антиправителствен протест . 44| 7741 |14.09.2020 Защитникът на Борисов - Стойчо: Протестът се обезсилва . 9| 4821 |14.09.2020 Родители от цялата страна ще протестират срещу маските на децата им в училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads