Реклама / Ads
1| 9109 |26.12.2023 НОВИНИ

"Родителско отчуждение": Около 50 000 деца в България страдат. Бащи излизат на протест

.
Източник: личен архив
На днешния 26 декември, който е и Ден на бащата, пред Министерството на правосъдието ще се проведе протест, организиран от бащи, които са разделени с майките на техните деца, но искат да прекарват повече време с тях.
 

Те настояват за законодателни промени, които биха им позволили да участват активно в живота на своите деца.

Инициативата, наречена "Не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство", има за цел да промени настоящата ситуация, в която майките обикновено получават попечителството над децата при развод.

 

Една от основните критики към настоящата система е, че няма институция, която да следи изпълнението на съдебните решения относно контактите с децата след развод. В съответствие с наличните статистики, в 96% от случаите на конфликт между родителите съдът обикновено присъжда попечителството на майката, което често води до загуба на контактите между децата и техните бащи.

 

Слави Несторов, основател на фондацията "Независимост", коментира проблема в ефира на “Нашият ден” и подчертава в ефира на БНР, че настоящото законодателство не дава възможност на родителите, които са в неравнопоставено положение, да прекарват достатъчно време с децата си. Този проблем поражда "Синдрома на родителското отчуждение", който може да навреди на емоционалното и психическото здраве на децата.

 

За да преодолеем проблема, бащите настояват за законодателни промени, които да позволят по-равнопоставено и споделено родителство. По думите му този модел вече се практикува успешно в много държави в Европа, като последна към това премина Гърция, където родителите имат равни права и отговорности, свързани с възпитанието и грижата на децата. 

 

Изследвания показват, че споделеното родителство е най-доброто за децата, като им помага да израстват психически и емоционално по-здрави. Според данни от фондацията "Независимост", над 50 000 деца в България страдат от родителско отчуждение. Затова инициативата се стреми да привлече вниманието към темата и да насърчи обществената подкрепа за законодателни промени.

 

Фондацията планира да представи законопроект през януари, който да подкрепи споделеното родителство и да помогне за намаляване на конфликтите между родителите след развод. По думите на Нестовор тази демонстраци, е по-скоро събитие, което се стреми да привлече общественото внимание и да създаде основа за подобрения в законодателството, които да спомогнат за по-доброто благополучие на децата и родителите след развод.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4503 |26.12.2023 Елена Поптодорова: Изпращаме рекордна година за международни конфликти . 2| 5415 |26.12.2023 Тъжна вест: Напусна ни фоторепортерът с голямо сърце Цветан Томчев . 11| 5081 |26.12.2023 Мирчев: От доста години живея в София и ми е странно, че няма паметник на хан Аспарух . 5| 15684 |26.12.2023 Експерт: Покупателната способност на парите в депозити рязко намалява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads