Реклама / Ads
15| 5864 |05.09.2020 НОВИНИ

Родни писатели искат разследване на насилието над журналиста Димитър Кенаров

.
Димитър Кенаров
Български писатели искат разследване на полицейското насилие над журналиста Димитър Кенаров. Членовете на родния П.Е.Н. клуб са изпратили отворено писмо до Народното събрание АЕЖ, СБЖ, няколко министерство и медии.
 

Сред посдписалите се под декларацията лица се срещат имена на именити писатели като Георги Господинов, Петър Чухов, Калин Терзийски и др.

 

Декларацията на българските писатели пристигна и в редакцията на ФрогНюз. Публикуваме я без редакторска намеса.

 

До Народното събрание,до АЕЖБ, до СБЖ, до в. 24 часа, Труд, Дневник, Фрогнюз, Министерски съвет на Р. България, Министерство на Вн работи, МВР, Омбудсман на Р. България, Европейски парламент Бюро в България и др.


Ние, писатели от Българският П.Е.Н. център, присъединяваме своя глас на подкрепа към всички свободомислещи граждани в страната ни, които определят полицейските действия срещу журналиста и писател Димитър Кенаров като произвол над свободата на словото. Репресия, която буди гняв, и е обезпокояващ симптом. Разтревожени сме по повод събитие, което излиза извън индивидуалната си характеристика и ни доближава до някои от мрачните практики в нашата история. Солидарни сме с декларацията на Асоциацията на европейските журналисти у нас - осъждаме този акт на насилие и настояваме за пълно разследване, което да определи персоналната отговорност на длъжностните лица, нарушили закона. Изисквания, които ни гарантират личната свобода и гражданските права според Конституцията. Актът на произвол върху представител на пресата и свободомислещ писател не е симптом за случайна грешка. Това превръща случая в опасен прецедент, който делегитимира мястото ни в демократичната традиция на алианса, към който сме декларирали, че сме необратимо приобщени.


Писател и журналист, кореспондент на известни международни издания, е свален на земята след като се е легитимирал с журналистическата си карта. Влачен е през площада, въпреки че на маската му е изписано PRESS. Камерата му е счупена и оставена върху паветата на произвола на съдбата. Ръцете му са в белезници, държан с часове на паважа, след това за час - затворен в микробус. В Пето РПУ не му е връчвана заповед за задържане, отказан му е достъп до адвокат и връзка със семейството. Принуден е да пише обяснения и предупредителен протокол. Пресцентърът, представителите на МВР и ръководителите на операцията не съдействат да бъде издирен и освободен.


Затова ние писателите, опазвайки демократичните традиции на българския П.Е.Н. център и неговата кауза във времето на неговото съществуване, настояваме не само за пълно разследване виновниците и наказанието им, но и за набелязване на систематични мерки - законови и кадрови, подобна практика за потъпкване свободата на словото да не се повтаря в бъдеще. Това е пътят да излезем от незавидното 111 място по свобода на словото, което ни прави един от моралните аутсайдери на европейския континент.


Подписали:
Лъчезар Лозанов, Огнян Стамболиев, Георги Господинов, Петър Чухов, Калин Терзийски, Валентина Радинска, Румен Шомов, Силвия Чолева, Здравка Евтимова, Александър Гочев, Хайри Хамдан, Калин Донков, проф. Людмил Димитров, проф. Амелия Личева, проф. Магдалена Костова-Панайотова, Милена Фучеджиева, Рада Шарланджиева, Георги Константинов, Ахмет Емин Анасой.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 12387 |05.09.2020 Христо Иванов: Вчера се видя, че копчетата на управлението се натискат от едно място . 10| 5424 |03.09.2020 България - една от темите в международните агенции . 9| 4846 |02.09.2020 Ал. Симов: Хората искат две оставки, всичко друго е за разсейване на напрежението . 10| 5224 |02.09.2020 Ченалова: Стискат ръце, а под масата шумят банкноти. Обединява ги страха, а той вещае загуба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads