Реклама / Ads
6| 4131 |05.08.2020 НОВИНИ

Родният прототип на ваксина срещу COVID-19 остана без държавно финансиране

.
доц. Пенка Петрова
Българският прототип на ваксина срещу COVID-19 остава без държавно финансиране до края на годината. Причината - самата процедура на класиране на проектите във Фонд “Научни изследвания”. Идеята обаче е иновативна и е била оценена от Института ”Пастьор”, към нея има и интерес от чужбина.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия доц. Пенка Петрова - директор на на Института по микробиология към БАН.

 

Подадени са били няколко проекта към Фонд “Научни изследвания” в панела “Биомедицински проблеми”. Нито един обаче не е получил одобрение.

 

"Рецензентите, според своята експертиза, сами избират проектите, на които да направят рецензии. Така са възможни различни влияния върху процеса и всички проекти на БАН, независимо, че той носи половината научна продукция на страната, останаха сред резервите", обясни тя.

 

Според нея субективизмът е част от проблемите на Фонд "Научни изследвания" при избора на проекти и призова към промяна на процедурата.

 

"Тук трябва да се има предвид кое е приоритетно за страната... Обществото очаква да се обсъди ваксината, имунния отговор на организма, процеса на възпаление", подчерта доц. Петрова.

 

Учените са кандидатствали за финансиране в размер на 300 хиляди лева, което е достатъчно, за да се започнат клинични изпитания върху хора. До този момент обаче средства са отпуснати единствено от Институт "Пастьор", като финансирането ще бъде достатъчно за да се извършват експерименти върху животни.

 

По думите на доц. Петрова се разчита на българо-китайското финансиране на проекти в рамките на Фонд "Научни изследвания".

 

"Имаме интерес от китайска страна. Засега нямаме разговори с фирми, защото в България няма мощности за производство на ваксини", каза микробиологът.

 

Доц. Петрова отбеляза, че българската идея за ваксина не е тествана в света.

 

"Става дума за протеинова ваксина - олигопептиди, които да бъдат капсулирани в липидни наночастици. За Институт "Пастьор" беше важно да се провери дали тази идея работи, защото може да открие широк път за развитие на ваксините в бъдеще", обясни тя и добави, че това ще е ваксина срещу "голям брой коноравируси", което ще изключи необходимостта от реваксинация "при добро стечение на обстоятелствата".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4540 |20.07.2020 Дейли мейл: Откриха ваксина срещу Ковид 19 в Оксфорд . 7| 4596 |19.07.2020 Д-р Абединов: Като нямаме ваксина и адекватно лечение, ни остава социалната ваксина . 7| 4831 |09.06.2020 Доц. Андрей Чорбанов: Готови сме да сглобяваме прототип на ваксина срещу COVID-19 . 7| 4843 |01.06.2020 Природният газ поевтинява с 2,02 лева спрямо месец май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads