Реклама / Ads
0| 3371 |26.08.2022 НОВИНИ

Росен Миленов: Граница без държава

.
Трагедията със смъртта на двамата колеги при изпълнение на професионалните им задължения е резултат от дълъг и устойчив процес на разпад на държавата и обществото. Моторите на този разпад са политиците, изредили се в управлението на страната в последните три десетилетия с известните до болка приоми – брутално безнаказано разграбване, обезкървяване на професионализма с назначения на послушни и поръчкови служители от министъра до чистачката и липсата на коректив в лицето на обезверените, абдикирали и спасяващи се по единично сънародници.
 

Връщам се на миграционния натиск, който започна преди повече от 10 години, активиран от т. нар. „арабска пролет“, която попада в категорията „цветни революции в цветни държави“, инсценирани с определени цели, които постепенно се постигат.


Този риск за страната е наличен от 2010 г. и съответно още тогава държавата, в лицето на службите, отговарящи за охраната на държавната граница, е била длъжна да вземе необходимите мерки. Във връзка с това, Гранична полиция вече 10 години не обезпечила с необходимия кадрови състав участъците с миграционен натиск, основно по българо-турската граница.

 

Защо?

 

Отново става въпрос за схеми с пари от Европейския съюз и по-точно командировъчни средства, които се осигуряват по линия на Фронтекс, програмата „Външни граници“. Размерът на тези командировачни средства към настоящия момент е 140 евро на ден и се дават само на командировани служители по външните граници на съюза. От тези 280 лв. на ден, до командированите полицаи в момента достигат само 80 лв., от които 60 лв/квартирни и 20 лв/храноден, а останалата част 200 лв. потъват незнайно къде. Разбира се, и тези 60 лв. за квартира отиват в точно определени места за настаняване на местни бизнесмени, свързани с управляващите.

 

Това е причината вече над десет години да няма професионален кадрови ресурс от гранични служители, които ефективно да охраняват границата ни с Турция. Тоест да са преминали учебна подготовка за охрана на границата, да са запознати с местността в охранявания район - основно горска пресечена местност, уязвимите места, контингента, тактиката за действие чрез наблюдателни постове, заслони, контролно пропускателни пунктове и т.н. Включвайки и лошата техническата обезпеченост, до случай на разпад на служебните джипове по време на движение, дефектирали камери, които не се обслужват сервизно, липса на екипи, които да възстановяват целостта на заградителните съоръжения след като са срязани от трафикантите и т.н.

 

Да, изсипват се командировани служители от всички видове служби, заради усвояване на парите, но те не познават местния терен, нямат оперативна подготовка да действат при нарушение на границата, липсва координация за ефективни заградителни мероприятия.
Отговорността за тези слабости носят политическото и професионално ръководство на МВР през последните 10 години. Тези служители са откъсвани от семейства, деца, домове по 15 дни месечно в продължение на години, което от една страна ги изтощава, а от друга блокира тяхната дейност по места.

 

Срещу какво са изправени служителите, които охраняват българо-турската граница?

Изключително добре организирана армия от трафиканти и мигранти, обезпечени от всякакво естество. Всичко това предполага наличие на сериозно финансиране.

 

Въпросът е откъде?

 

Отговорът е ясен, става въпрос за геополитика!


Мигрантите, освен от Сирия, които преди години идваха на големи вълни, сега са преобладаващо лица от Афганистан, Пакистан, Мароко, Алжир, кюрди от Ирак и т.н. При изготвяне на профила им се установяват следните особености - предимно млади момчета, които са преминали военна подготовка – движат се в колона, тактика използвана при минирани полета, винаги снабдени с хладно оръжие, при задържането им в телефоните се откриват клипове с бойни сцени и т.н.

 

Възниква страшния въпрос - тази обучена армия, която влиза в Европа, какво може да направи във всеки един момент, ако бъде активирана от тези, които финансират преминаването им?


Гореизброените народности мигранти си имат отделни канали за трафик, но тактиката за преминаване на границата е идентична. Всички са обезпечени с телефони, в които са заложени джипиес координати с основен и алтернативен маршрут, начална и крайна точка. Финансирането им се осигурява на принципа – при достигане на определена точка по маршрута, тоест не им се дават пари на куп, за да не ги пропилеят.

 

През годините тарифата за трафик на мигранти през България расте успоредно със затягане на мерките по границата.

Днес тарифата от турската до сръбската граница през територията на страната е 2 хил. евро. на мигрант. Съответно от големи групи мигранти преди години се преминава към малки групи. За транспорт се ползват превозни средства с различно предназначение – линейки, таксита, камиони и т.н. За шофьори се използват предимно зависими хора – такива с кредити, наркозависими или от средите на мигрантите, които не се притесняват от наказателното преследване.


Високите тарифи за трафик генерират милиони, с които безпроблемно се пробиват корумпираните служители на всички нива в службите, за да се гарантира чадър по цялото трасе – границите и във вътрешността на страната.

 

Гореизложената информация в детайли относно маршрутите, ангажираните лица от българска страна, местата за престой, слабостите на техническите съоръжения се намира в стотици рапорти и докладни записки, писани през годините от полицейските служители, но професионалното и политическото ръководство не е взело отношение.

Затова днес, за смъртта на двамата полицейски служители подвеждане под отговорност и задържане трябва да има не само за преките извършители, а и за всички онези, които са създали условия за това – вътрешни министри и ръководители на служби.


Въпреки огромния мигрантски натиск на границата ни, при наличие на държавническо мислене и професионализъм, в кратък срок може да се организира ефективно охрана, която да не допуска преминаване и съответно трагични инциденти като вчерашния.
Светла им памет на загиналите колеги!

 

Росен Миленов, последователно служил в Гранична полиция, Национална полиция, ГДБОП и ДАНС, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2745 |25.08.2022 Кметове от границата: България да преговаря с Турция за ограничаване на мигрантския натиск . 0| 2680 |25.08.2022 Росен Христов: Преговори с „Газпром“ само по сегашния договор, интерконекторът върви по план . 0| 2697 |18.08.2022 Външно зове българите зад граница да се регистрират чрез електронната форма за заявление за гласуване . 0| 2852 |15.08.2022 Росен Христов: Най-рано следващата седмица ще се водят разговори с ”Газпром”, ако е необходимо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads