Реклама / Ads

 

8| 4938 |09.07.2020 НОВИНИ

„Росенец“ – символ на пленената държава

.
В своя позиция Атлантическият съвет на България категорично заявява, че „Росенец“ се превърна в символ на пленена, завзета отвътре държава. Смята, че е недопустимо в правова държава, член на НАТО и ЕС, граждани да бъдат възпрепятствани да упражнят конституционното си право да посетят място, което е публична държавна собственост, каквато е бреговата ивица на парка „Росенец“.

С усилията на мнозинството истински патриоти и на гражданското общество бихме могли да превърнем печалния знак в критична точка на пресичане и в начало на поврат, при който да прозрем, че 30-годишният модел на дирижиран „мирен” преход отдавна и необратимо е изчерпан, се казва още в позицията.


Вижте цялата позиция Позиция на Атлантическия съвет на България:


Атлантическият съвет на България изразява дълбокото си безпокойство от случващото се на територията на Република България, от състоянието на държавата и държавността, на основните политически институции, на техни действия и бездействия, които все повече ни отдалечават от ценностите на цивилизования свят, от примера и от подкрепата на съюзниците в НАТО и ЕС.

 

България все повече наподобява държава, пленена от посткомунистическото олигархично задкулисие, чиито скрити и явни механизми обслужват стратегическите интереси на чужда държава, която е обявила страните от цивилизования свят, към който принадлежим, за военен неприятел.


Атлантическият съвет на България като надпартийна организация няма отношение към партийни спорове и борби. Ала политическите сблъсъци между различни партии, които се представят пред обществото като управляващи и опозиция, докато на практика обслужват едни и същи чужди олигархични интереси, нямат нищо общо с европейския политически плурализъм, с реалното и ефективно разделение на властите, взаимен контрол и сдържане помежду им.


Във връзка с инцидента от 7 юли 2020 г. на бреговата ивица на парка „Росенец“ настояваме президентът, премиерът и председателят на Народното събрание на Република България да дадат ясни отговори на следните въпроси:


1. Чия територия и с какъв статут са бреговата ивица около пристанищния терминал „Росенец“ на Черно море и съседните терени и обекти, включително т. нар. „лятна резиденция“, ползвана от гражданина Ахмед Доган?

2. Тези земи и брегова ивица под чия юрисдикция се намират- българска или руска? Важат ли там българските закони и ако важат, прилагат ли се?

3. Въпросната резиденция със статут на официална държавна резиденция ли е, като напр. „Бояна“ и „Евксиноград“? Ако не е, защо тогава е охранявана от държавната НСО?

4. Защо и в какво качество гражданинът Ахмед Демир Доган е охраняван от НСО?

5. Поради каква причина на едни български граждани, които не заемат висши държавни постове, е предоставена персонална охрана от НСО, вкл. и за имотите, в които пребивават, а същевременно други български граждани не са допускани до място, което е публична държавна собственост, с което са ограничени гарантирани конституционни права, при това от неидентифицирани въоръжени лица?

6. Ще бъде ли потърсена отговорност от ръководството на НСО за липсата на задоволителен и ясен отговор на въпроса дали охранителите, участвали в инцидента от 7 юли 2020 г., са негови служители?

7. Ще бъде ли потърсена отговорност от служителите на НСО, отказали да се легитимират и упражнили физическо насилие върху български граждани при гореспоменатия инцидент?


Атлантическият съвет на България смята, че е недопустимо в правова държава, член на НАТО и ЕС, граждани да бъдат възпрепятствани да упражнят конституционното си право да посетят място, което е публична държавна собственост, каквато е бреговата ивица на парка „Росенец“.


Призоваваме главния прокурор да изпълни конституционните си правомощия по спазването на законността в Република България. Припомняме, че той неведнъж е заявявал, че всички граждани са равни пред закона. Сега е моментът г-н Гешев да потвърди словата си с дела.


Неспазването на законността и правата на българските граждани е пряк риск за евроатлантическата перспектива на страната ни.


Атлантическият съвет на България с нарастваща тревога констатира, че все повече територии и обекти от черноморското крайбрежие на България се превръщат в недостъпни зони за българските граждани. В някои случаи те са недостъпни и за контрол от страна на българските държавни институции. Някои черноморски участъци отдавна са превърнати в руски анклави.
Атлантическият съвет на България категорично твърди, че ограниченият достъп на български граждани до бреговата ивица от лятната резиденция на Ахмед Доган и до съседната петролна база на руската компания „Лукойл“ в парка “Росенец” не е случаен факт или недоразумение. Смятаме, че руското владеене на курорта „Камчия“ на юг от гр. Варна, както и придобиването на ТЕЦ „Варна“ заедно с пристанище във Варненското езеро отново от Ахмед Доган не са просто частни туристически, енергийни, транспортни или бизнес проекти.


Засилената миграция на руски граждани към България и придобиването от тях на хиляди недвижими имоти в десетки черноморски населени места далеч не е спонтанен и стихиен процес, а представлява мислена, дългосрочна и прецизно планирана геополитическа стратегия за превръщане на България във втори Крим.


Политиката на Москва предизвиква у нас нарастваща тревога след ускорената милитаризация на Кримския полуостров и спешните мерки за превръщане на Черно море в „руско езеро“, за изграждането на полускрити предмостия и на явни руски плацдарми на територията и в акваторията на евроатлантическа България.


Атлантическият съвет на България смята, че решението на българското правителство да предостави 350 милиона лв. от държавния бюджет за вдълбаване на Варненското езеро, с цел кораби с голям тонаж да акостират на пристанището на ТЕЦ „Варна“, крие сериозни рискове за националната сигурност на България. Фактът, че това вдълбаване се извършва от руски кораби и екипажи предизвиква опасения, че е възможно при критична ситуация този воден път да се използва от руски надводни и подводни плавателни съдове, които биха могли да навлязат до силно индустриализирана зона с особена важност за българската икономика.
Убедени сме, че тази държавна инвестиция е високорискова за ефективната защита на югоизточните граници на НАТО и ЕС. Бихме могли да посочим редица български фирми и капитани, които притежават солиден опит и технически възможности да извършат същата операция.


Днес „Росенец“ се превърна в символ на пленена, завзета отвътре държава. С усилията на мнозинството истински патриоти и на гражданското общество бихме могли да превърнем печалния знак в критична точка на пресичане и в начало на поврат, при който да прозрем, че 30-годишният модел на дирижиран „мирен” преход отдавна и необратимо е изчерпан.


Вече са назрели необходимите дълбоки, същности и всеобхватни промени, за да изкачим държавата си на нов етап, в който да преодолеем олигархичния посткомунизъм, а не да вегетираме зад паравана на мнимата стабилност като сателит на руската Азия.


Настояваме за незабавни отговори от българските институции на повдигнатите от нас въпроси.

 

Управителен съвет
на Атлантическия съвет на България

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 15| 54099 |08.06.2020 Патрик Смитьойс: Предстои масово изнасяне на национално богатство срещу символична сума . 3| 3589 |16.04.2020 Радан Кънев: Търновската конституция е преди всичко символ . 1| 3704 |29.11.2019 Автобусните превозвачи на символичен протест от декември . 5| 4639 |22.08.2019 Ремонтират пристанище „Росенец“ за 30 млн. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ