Реклама / Ads
3| 2996 |05.09.2021 НОВИНИ

Росица Матева: Още 2000 машини ще трябва да се купят при избори „2 в 1“

.
Росица Матева Източник: БГНЕС
Избори „2 в 1“ могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласуване и ЦИК обсъжда това. Това каза пред Българското национално радио Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия.
 

„Още около 2000 машини ще са достатъчни, за да се организират и проведат спокойно изборите за парламент и за президент в един ден“, подчерта тя и обясни, че ако има решение да се закупят, ще се обяви обществена поръчка и е възможно изпълнителят по поръчката да не бъде досегашната фирма, доставчик на машините за вота.

 

Според говорителя на ЦИК по-добре ще е изборите да са 2 в 1, като парламентарните се проведат на датата на първия тур на президентските, т.е. на 14 ноември.

 

Матева обясни, че разходите за избори 2 в 1 ще са по-ниски, защото едни и същи секционни и районни комисии ще организират и произведат и двата вида избори:

 

„В предходни години възнагражденията за тези комисии не са били в двоен размер, а 100% за единия вид избори и 50% за другия. Ще се спести и от логистиката на бюлетини, машини и всички изборни книжа, ще се спести и от командировъчни разходи на членовете на комисиите извън страната“.

 

По думите й все още не е предаден софтуерът от фирмата, осигуряваща машините за гласуване:

 

„В договора е записано, че ще се плати цената по него, когато бъде изпълнена цялата работа, записана в него. ... Когато имаме констативен протокол, в който е записано, че целият софтуер е предаден, ЦИК има готовност да изплати остатъка от дължимите суми по договора с фирмата“.

 

Говорителят на ЦИК посочи, че при провеждане на изборите за Народно събрание и за президент по отделно, би било добре да има поне две седмици между единия и другия вид избор:

 

„Трябва да се пренастрои софтуерът, смарткартите отново се параметризират. Това е технологично време, което е необходимо“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5365 |02.09.2021 Скандал и обсада на парламентарната трибуна заради Росица Кирова и Закона за НСО . 2| 3245 |25.08.2021 „Сиела Норма“ предлага още 1200 машини за 6 млн. лв. . 1| 3407 |25.08.2021 Росица Матева: Избори 2 в 1 ще затруднят предизборната кампания . 1| 2893 |18.08.2021 Кибер-експерт: Трябват две седмици между избори за НС и президент за подготовка на машините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads