Реклама / Ads
0| 3056 |09.12.2022 НОВИНИ

Росица Велкова: Законът за еврото ще е готов до края на годината

.
Росица Велкова
Служебното правителство ще бъде готово до края на годината с подготвения от него проект на Закон за въвеждане на еврото в България.
 

Това съобщи финансовият министър Росица Велкова по време на форума „България в Еврозоната – предимства и възможности“, цитирана от economic.bg.

 

По нейни думи това е сред „ключовите документи“, подготвяни от кабинета от встъпването му в длъжност през септември.

 

Законът има за цел да регламентира обществените отношения, свързани с приемането на еврото като официална валута в страната.

 

С него ще се фиксира курсът на превалутиране, как ще се изведе лева от обращение, какъв ще е начинът и срокът за замяна на парите в брой, правилата за превалутиране на цени, заплати, социални помощи, мерките за защита на потребителите, санкции и други.

 

Темата заема все по-голямо място в живота в страната“, коментира Велкова. Приемането на т. нар. Закон за еврото е практика, която започна с влизането на прибалтийските страни във валутния съюз. На практика законът ще обхване точките, изписани и в проекта на Плана за приемане на еврото.

 

Министърът посочи, че други законодателни промени, отново свързани със смяната на валутата, вече са подготвени и са внесени в парламента.

 

Пример за това са предложените промени в Закона за БНБ и Търговския закон. Всички те са част и от Плана за приемане на еврото в България, който бе приет по-рано тази година.

 

Финансовото ведомство работи усърдно и по комуникационна стратегия и информационна кампания за обществото по темата за еврото. Това е едни от другите основни проекти на министерството, като работата по нея скоро трябва да приключи.

 

Това ще позволи през следващата година да стартират и така чаканите от бизнеса информационни и комуникационни кампании за въвеждане на еврото в България.

Припомняме, че само ден по-рано на своя пресконференция големият бизнес апелира към правителството скоро да започне подобна кампания и да отдели бюджет за нея, съобщи Economic.bg.

 

Днес министърът посочи още, че в момента се извършва анализ на пуснатата миналия месец анкета към малките и средни предприятия за евентуалните им затруднения и нови разходи при смяна на валутата. Резултатите от него се очакват до края на месеца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2958 |09.12.2022 Министър Велкова: По-висока минимална заплата значи по-голям дефицит в хазната . 0| 2663 |14.11.2022 Росица Велкова: Очакваната рецесия в еврозоната няма как да не бъде привнесена у нас . 1| 2936 |11.11.2022 Росица Велкова: Инициативата на БСП за прекрояване на бюджета е нещо невъзможно . 4| 3482 |04.11.2022 Росица Кирова, ГЕРБ: Родителите ни са чели Пушкин и Гьоте, но не са дигитално грамотни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads