Реклама / Ads
4| 4556 |12.01.2024 НОВИНИ

Ротацията в сглобката: Денков ще мълчи до последно за евентуалните рокади в МС

.
До последно няма да се знае кои министри ще бъдат сменени при ротацията на правителството. Това се разбра от думите на премиера акад. Николай Денков, който посочи, че има още два месеца от работата на настоящия състав и тя трябва да върви ударно. Асен Василев може да стане втори вицепремиер, ако от ГЕРБ поставят въпроса на масата. 
 

"Разговорите по същество започват днес, но с принципите, по които да бъде осъществена ротацията. Изпълнението на управленската програма изисква човекът да стартира от първия ден. Нов човек ще трябва да се адаптира. Дискусията за това какъв ще е подходът предстои - тя ще е първо между нас с Мария Габриел. Благодаря на Борисов за това, че изрази тезата първо с нея да намерим консенсус и после да отидем при ръководителите на партиите, от които очакваме подкрепа", посочи акад. Денков. 


"В следващите дни от мен за имена на министри няма да чуете нищо. Този разговор трябва да е вътрешен първо. Има още два месеца. Не можем да си позволим два месеца да говорим за ротация и да не работим по програмата", зарече се акад. Денков. 


Той посочи, че би било неоснователно военният министър Тодор Тагарев да бъде освободен заради скандала с поканите при освещаването на бойните знамена.


"Несериозно е това, че някой чиновник, който даже призна, че е сбъркал, да бъде основание за смяна на министър, който изпълнява толкова важни за държавата функции и задачи", обясни Денков.





Премиерът не каза свалил ли е доверието си от здравния министър Христо Хинков, който вчера сам заяви, че ще се оттегли от бъдещия състав на Министерския съвет заради липсата на подкрепа. 


"И този случай показва на колко сериозен натиск са подложени от всички страни министрите. Хинков свърши доста работа. Да, има задачи, които се забавиха. Но трябва да се види има ли обективни причини за забавянето, или не", допълни Денков. 


На въпрос дали Асен Василев ще бъде предложен за втори вицепремиер Денков отговори така: 


"Идеята Василев да е включен като вицепремиер дойде от ГЕРБ. Въпросът трябва да е към тях. Това е възможен вариант и ако бъде поставен на масата от тях, няма да възразим. Не бих искал да стартират разговорите с промяна на първоначалната договореност, защото може да ги извади в грешни посоки". 


По отношение на регулаторите разговорите по същество все още не са започнали, обясни премиерът. Тепърва трябва да се уточни подходът и дали той ще е еднакъв за всички регулатори. 

 

Малко са нещата по отношение на ротацията, които са ясни със сигурност. На първо място ще се уточнява с чий мандат да стане това - появиха се гласове, че това трябва да стане с мандата на ПП-ДБ, но от ГЕРБ са категорични, че това е “ненужно смешно упражнение.

Заявките за рокади са сериозни, но и от двете страни казват, че промени в кабинета ще има, само ако е наложително, а освен това всичко ще се случи по взаимно съгласие и след предварителна оценка.

 

Четете тук всичко, което е известно към този момент за ротацията.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4769 |12.01.2024 Тупикът в СОС изкарва на протест служителите в градския транспорт. Искат по-високи заплати, но няма приет бюджет . 4| 4703 |12.01.2024 FT: ЕС с още отстъпки, за да купи подкрепата на Орбан за помощта за Украйна . 8| 4810 |12.01.2024 МВнР осъди лепнатия некролог на Хитлер върху Софийската синагога . 26| 6639 |12.01.2024 Денков се хлъзгал като сапун: Напрежение в НС заради разследване за офшорка, бежанците и Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads