Реклама / Ads
5| 6392 |10.10.2019 НОВИНИ

В Румъния 238 депутати свалиха правителството на Виорика Дънчила

.
Виорика Дънчила Източник: libertatea.ro
Румънски депутати свалиха правителството на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила, предаде ”Ройтерс”, цитирана от ”Дневник”. Следват преходно правителство и парламентарни избори в края на 2020 г. Резултатите от гласуването показват, че при необходими за вота на недоверие най-малко 233 депутати срещу кабинета на Дънчила са гласували 238 народни представители.
 

Румънското правителство загуби парламентарното си мнозинство още през август, след като по-малкият партньор на социалдемократите, Алиансът на либералите и демократите на Румъния, напусна коалицията и се присъедини към опозицията. Най-голямата опозиционна сила, Националната либерална партия (PNL), внесе предложението за гласуване на недоверие във вторник, когато лидерите й заявиха, че са осигурили необходимата подкрепа.

 

Опозицията обвиняваше правителството на Социалдемократическата партия (PSD), че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции, като назначава неспособни и корумпирани партийни членове. "След три години на хаос, некомпетентност и безотговорност днес социалдемократите изгубиха властта", каза Дан Барна, лидер на съюз "Спасете Румъния" (USR). "Сега призовавам президента и отговорните румънски политически партии да се съгласят за конституционен път към разпускане на парламента и предсрочни избори", заяви Барна.

 

Това е третото румънско правителство, свалено с вот на недоверие, след тези на Емил Бок (2009 г.) и на Михай Ръзван Унгуряну (2012 г.).

 

В началото на следващата седмица президентът Клаус Йоханис ще започне разговори за сформиране на коалиция от парламентарно представените партии. По конституция президентът посочва кандидат-премиер, който до 10 дни трябва да представи в парламента предложение за министри и правителствена програма. Кандидатът за премиер разполага с 60 дни, за да сформира правителство. Ако не успее, президентът възлага втора номинация. Ако и вторият кандидат-премиер не постигне успех, парламентът трябва да бъде разпуснат и да бъдат произведени предсрочни избори.

 

Въпреки скромната си популярност Дънчила е решена да продължи с кампанията си за президентските избори през ноември, където ще се кандидатира за държавен глава.  До сформиране на ново правителство тя ще изпълнява функциите на временен премиер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3757 |10.10.2019 Цацаров ще бъде изслушан от депутатите по казуса БНР . 2| 4488 |08.10.2019 Италия намалява броя на депутатите с 1/3 . 1| 3714 |08.10.2019 Депутатите от правната комисия решават за отпадане на съкратеното производство . 4| 4021 |27.09.2019 Два месеца депутати ще нищят защо спря БНР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads