Реклама / Ads

3| 2890 |16.12.2020

Румен Гълъбинов: От локдаун в нокдаун

.
Румен Гълъбинов
Eжeднeвиeтo в България и в други европейски държaви ce прoмeни твърдe много cлeд избухвaнeтo нa пaндeмиятa от COVID-19.

Coциaлнитe и икoнoмичecкитe пocлeдици oт мeркитe зa oгрaничaвaнe нa кoрoнaвируca ca oпуcтoшитeлни. Локдаун – заклюване, като рестриктивна мярка за затваряне, карантиниране и изолация беше приложена от много държави в света за ограничаване разпространението на коронавируса. Силно пострада свободата на движение на хора, стоки и услуги по време на извънредните мерки. Локдаунът се оказа нокдаун за икономиките и социалните системи на страните, които го приложиха.

 

Безпрецедентната ситуация, която се създаде обърка държавите. Коронавирусът започна като криза в общественото здраве, която бързо се превърна в икономическа криза. Агенцията на ООН за търговия и развитие прогнозира загуби от над 1 трилион долара за световната икономика от пандемията. В резултат от тази промяна има нови предизвикателства в ерата на безконтактна икономика. За да оцелеят, хората ще трябва да се адаптират, като се очаква повечето икономики да претърпят сериозно забавяне. Скоро и постепенно икономиките ще излязат от ограниченията, като темпът на нормализиране ще е едновременно неравен и тежък. Въпреки това след като станахме свидетели на безпрецедентен спад в бизнес активността, възстановяването вече е неизбежно.

 

В България икономиката ни е също силно засегната от блокировките, като преживяваме забавяне, което отчасти отразява и структурна криза. Затова са необходими спешните решения да бъдат представени като структурни реформи заедно с пакета за помощи. В този локдаун и рецесията, като цяло безработицата е най- чувствителният макроикономически показател, който трябва да бъде контролиран. Наред с нивото на износа, също така трябва да се следи и нивото на преките инвестиции. Много важно е да се наблюдава и движението на инфлацията, свързано с индекса на потребителските цени. Догодина вероятно ще имаме нисък растеж на икономиката, слаб износ, малко инвестиции и свито потребление.

 

Поне две години ще бъдат нужни за възстановяване на протреблението ни на предкризисните нива. Проблемът със смъртността в България ще има сериозни последици върху възстановяването на икономиката ни с обедняващо население. Всички макроикономически показатели – безработицата, БВП, инвестициите, износът са една зависима функция от здравната картина. Когато здравната картина се влошава, тези показатели спадат и обратното. Сега производителността спадна, а по-бързият растеж ще изисква по-висока производителност, която е ключова за възстановяването. Психически и физически доста хора ще се възстановяват по-дълго и по-трудно от самата икономика. Не оправим ли демографията си, възстановяването ни с намаляващо население ще става бавно и трудно.

 

Икономистът Румен Гълъбинов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Румен Гечев: ГЕРБ и ВМРО правят подарък за 5 млн. лева на частна транспортна фирма 12| 3515 |16.12.2020 . Правителствата във Великобритания под натиск заради намерението да се облекчи локдауна 5| 2480 |16.12.2020 . Локдаунът може би ще продължи и след 21 декември 26| 3277 |15.12.2020 . Проф. Румен Гечев: Някои чекмеджета се пълнят всеки ден, но защо не се пълнят язовирите 8| 5622 |11.12.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ