Реклама / Ads
12| 4901 |13.01.2016 НОВИНИ

Румяна Бъчварова: Борисов има неизчерпаем опит за МВР

.
Румяна Бъчварова
Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова реагира остро на критиките през последните за работата на полицията. Тя ги смята за преднамерени и непрофесионални и е категорична, че докато е министър, няма да позволи друг да взема решения за ведомството.
 

 Вицепремиерът декларира, че няма да допусне лични нападки към служители от страна на политици, бизнесмени и бивши кадри на системата. Министърът се обърна към политиците, бившите служители на МВР, журналистите и бизнесмените, които критикуват работата на МВР, с думите: "Стига вече!"

 

Стига вече! Казвам го на всички политици, които си позволяват в началото на новия политически сезон да експлоатират темата "МВР". Казвам го на всички коментатори, които смятат, че МВР е нещо като българския футбол, всеки може да се произнася. Казвам го на всички бизнесмени, които отправят декларации, казвам го на всички бивши служители, които сега са специалисти по национална сигурност. Всичко това създава една среда, която изключително много пречи на работата на МВР. Не съм съгласна и няма да позволя МВР да бъде боксова круша за всеки, който реши, че оттам може да изразява емоциите си, да задоволява интересите си, егото си или да влиза в новините тогава, когато няма друго какво да каже, предаде БНР.

 

Има опити МВР да бъде овладяно от различни кръгове и групировки, каза още Бъчварова, а на въпрос "Кои са те" отговори: "По медиите ще ги познаете". По думите ѝ, атаките към МВР целят да дестабилизират правителството. За поисканата от КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците) нейна оставка и изказвания, дошли от средите на бизнеса, МВР министърът беше категорична:

 

МВР има отговорност към всички български граждани и ако аз трябва да определя кои са приоритетните  групи, няма  да бъдат тези, които почиват по 15 или 20 дни и то извън България. Личното ми мнение, защото се говори за това в тази декларация, проблемите на българския бизнес се коренят в неговия генезис, първо. Второ: в историята на неговото развитие в последните 24-30 години, във всепризнатият факт на нелоялна конкуренция в бизнеса и в крайна сметка в невъзможността съдебната система да се справи със споровете между отделните бизнес субекти. И ще бъда много впечатлена, ако КРИБ учреди награда, която да даде на служител на МВР, който да разследва нелоялна конкуренция или финансови измами.

 

Относно атаките спрямо главния секретар на МВР Георги Костов, Бъчварова беше провокирана да заяви:

 

Главният секретар на МВР през времето, с което съм работила с него, не само не е идвал пиян на работа, той не пие. Тези обвинения към него са толкова омерзителни, че дори не заслужават опровергаване.

 

За двете убийства от последните дни Бъчварова декларира, че се прави всичко възможно от служителите на системата. Защити и премиера Бойко Борисов, който в нейно отсъствие е поел контрола над системата.

 

Докато аз съм министър, няма да позволя друг, освен официалното легитимно ръководство да управлява МВР и да взема решения. Това не подлежи на обсъждане изобщо. Човекът, който управлява МВР, е Румяна Бъчварова. Много мразя да говоря в трето лице, но това е факт и всеки, който поставя под съмнение този факт, вероятно има други намерения. Най-ценният ми съветник и консултант е господин Борисов. Той има неизчерпаем опит и аз трябва да съм абсолютно неразумна да не се възползвам от него.

 

Всички неоснователни обвинения към МВР от тук нататък Румяна Бъчварова ще смята за посегателство върху обществената и националната сигурност.

 

Министър Бъчварова заяви още, че ръководството на МВР ще проведе до март ново обсъждане със синдикатите по оттеглените предложения за намаляване на социалните придобивки. В преговорите ще бъде преценено кои от тях ще бъдат приети, без да се нарушава нивото на заплащане.

 

В проекта, който сме подготвили, сме включили различни предложения като основа за преговори със синдикатите и независимо от това какво е моето мнение и моето предложение, ще се съобразя с тяхната позиция. Разчитам тя да бъде конструктивна, с оглед на справедливото разпределение на бюджета в МВР, и тази част ще бъде внесена и ще бъде допълнена в законопроект след обсъждане с тях. Не знам срещу какво ще стачкуват, след като няма решение. Моят призив към тях е – бъдете честни. Бъдете честни! Все още аз лично съм запазила уважението си към синдикатите, че са организациите, които защитават интереса на служителите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4730 |13.01.2016 Борисов: Незабавно да се затворят границите за бежанци . 28| 11019 |12.01.2016 Кънев: Знаел ли е Борисов, че Пеевски е наредил смъкването на охраната на Местан . 14| 6037 |12.01.2016 Борисов даде пример с делата „Наглите” и „Килърите”, #КОЙ изгони ченгетата, които ги разкриха . 19| 4913 |11.01.2016 Борисов свикал спешна оперативка за Антов без Бъчварова и Костов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads