Реклама / Ads
11| 3702 |24.03.2024 НОВИНИ

В Русия: 5 минути за трагедията, после забавни програми. 20 минути стрелба – нула реакция. Защо?

.
Терористичният акт в московската зала Crocus City Hall е продължил малко над 20 минути. Това са изчислили от ФСБ. Двайсет минути, през които не пристигат нито пожарни, линейки, нито специалните части и полиция. Защо? Кой ще отговори на този най-важен въпрос?
 

Група хора в камуфлажни униформи (или групи, все още не е известно със сигурност) влизат в концертната зала Crocus City Hall в западните покрайнини на Москва късно вечерта в петък и започват да стрелят. Съдейки по любителски видеозаписи, разпространени в социалните мрежи и интернет медиите, стрелбата е станала безразборно.

 

Трети ден валят въпроси, на които никой не дава отговори.

 

Как нападателите са успели да внесат в сградата и концертната зала не само малки оръжия, но и дългоцевни и автоматични и взривни устройства?

Концертната зала, която събира 6 хиляди зрители е с охранявани входове, които могат да се заключват автоматично при тревога или екстремна ситуация. Защо не е блокиран нито един от тези входове?

 

Ръководителят на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников е докладвал на Владимир Путин, че са задържани 11 души, включително четирима, пряко замесени в нападението на Крокус Сити Хол.

 

Твърди се, че тези четирима са били в една кола, движеща се към границата на Беларус или границата на Украйна в района на Брянск. Защо тогава Путин решава, че е замесена Украйна, а не Беларус, чиято граница е много по-близко?

 

Друг въпрос: Твърди се, че терористите били отлично обучени, а терористичният акт внимателно подготвен. Как тогава четирима от извършителите се движат в една кола, вместо да се разделят? Носят оръжие, част от което хвърлят край пътя. Това е несериозно.

 

Вече е ясно, че охраната в Crocus City Hall е била символична.

 

Металдетекторите на входа не са работили. Защо?

 

Съвсем близо до залата се намира комплекс от сгради на администрацията на Московска област, която е строго охранявана зона. Защо въоръжените охранители не са се намесили? Как при наличност на въоръжени гардове нападателите са успели не само „да си свършат работата“, но и да избягат безпрепятствено?

 

От записи и видеа се вижда, че полицията за борба с безредиците и частите на руската гвардия са пристигнали на мястото поне двайсет минути след като стрелбата е била приключила, сградата е била в пламъци и нападателите са били изчезнали, забелязани само от една камера за видеонаблюдение.

 

Защо, когато пристигат специалните части и служители на ФСБ те се заемат първо да отстранят журналистите, които са били на мястото много преди тях?

 

В Москва има много хора в камуфлажни униформи, с каквито са били терористите: Специалните части на полицията и полицията за борба с безредиците, Руската национална гвардия, антитерористичните части на ФСБ. Има и Федерална служба за сигурност (FSO), която охранява висши държавни служители и държавни сгради, но според слуховете има и отделни специални части. Това създава трудност да се разбере кой кой е само по външен вид. Защо досега не са предвидени отличителни белези? Защо първите линейки са се появили на мястото на трагедията половин час след подадените сигнали?

 

Важно: В началото на март посолствата на САЩ и Великобритания, а след това и на други европейски страни в Москва са предупредили за възможността от терористична атака. Те дори са препоръчали на своите съграждани да не пътуват до руската столица, а ако се окажат там, да не да посещават места за обществени събития.

Владимир Путин реагира на предупрежденията с подчертано недоверие.

 

Всичко това прилича на откровено изнудване и намерение за сплашване и дестабилизиране на нашето общество“, заявява той на срещата с ръководителите на правоохранителните органи. Дори награждава служители за техния принос в осигуряването на защитата на столицата.Според Вашингтон и Лондон информацията за евентуален атентат е била предадена на Кремъл по установения официален начин.

 

Защо след първите 5-минутни репортажи и новини по т.нар. официални телевизионни канали започнали да излъчват забавни програми. Часове по-късно се показват кадри и коментари, одобрени от официалните органи.

 

***

CNN: Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриен Уотсън заяви, че правителството на САЩ е предоставило на руските власти информация за възможни терористични атаки в Москва в съответствие с традиционната политика, която изисква предупреждение на други страни за риска от подобни инциденти.

 

The Telegraph: След ужасната терористична атака в Crocus City Hall възниква въпросът защо руските специални служби не са успели да я предотвратят навреме? Експертът Роланд Олифант пише: „Атаката срещу Crocus City Hall преди всичко ще събуди спомени за щурма на Nord-Ost през 2002 г., когато група чеченски бойци и атентатори самоубийци взеха за заложници десетки хора в източната част на Москва, настоявайки за край на Втората чеченска война война.

 

Тогава, поради неуспешните действия на силите за сигурност, които използваха приспивателен газ, загинаха повече заложници, отколкото от ръцете на самите терористи“. Олифант отбелязва, че през последните години има по-малко терористични атаки в Москва (включително поради изтичането на руски радикални ислямисти към войната в Сирия), така че петъчното клане в Крокус предизвиква ужас и шок. Твърденията на забранената групировка ИДИЛ, че е замесена в терористичната атака, са правдоподобни: ислямистите са имали както мотива, така и възможността да извършат подобно нападение. „Тази атака е напомняне, че терористичната група остава сериозна заплаха. И че руските разузнавателни служби не са в състояние да предотвратят подобни действия. Ако Владимир Путин се нуждаеше от повод за радикално затягане на политиката за сигурност, сега той го има, обобщава изданието.

 

Френският вестник Le Figaro сравнява терористичната атака в Москва с клането, извършено от ислямисти през 2015 г. в театъра Bataclan в Париж.

Тогава на концерт на американската рок група Eagles of Death Metal загинаха 89 души и бяха ранени над 200. Обстоятелствата и начинът на действие на терористите в Москва са идентични. Така че за французите трагедията в Москва предизвиква много специфични асоциации с атаки от радикални ислямисти. Италианската медия Quotidiano Nazionale припомня, че в деня на нападението срещу Crocus City Hall прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков за първи път открито нарече руско-украинския конфликт война. Путин ще се възползва от трагедията, за да си отмъсти на онези, които смята, че заплашват неговото господство.

 

***

Дмитрий Медведев, бивш президент на Русия, а сега зам.-председател на Съвета по отбрана: „Терористите разбират само от терор за отмъщение. Никакви съдебни процеси и разследвания няма да помогнат, ако на силата не се отговори със сила, а на смъртта с тотални екзекуции на терористи и репресии срещу семействата им. Ако се установи, че това са терористи на киевския режим, с тях и техните идейни вдъхновители не може да се действа по различен начин. Всички те трябва да бъдат намерени и безмилостно унищожени като терористи. Включително служители на държавата, извършила подобно престъпление. Смърт за смърт“.

 

***

Военният експерт Цезар от Отряда „Свобода за Русия“: Две са версиите за терористичния акт в Москва. Първата: Той е организиран от Федералната служба за безопасност (ФСБ). Втората: ФСБ са знаели за терористичния акт и са осигурили време на терористите. Полиция, пожарни и пр. пристигат половин час след трагедията, а извършителите вече са се изтеглили.

 

***

Маргарита Симонян, директор на тв канала RT:Господи, дай ми спокойствие!“ Втори пост към бойците, стреляли по колата, в която били четиримата участници (засега така се смята) в атентата: „Момчета, които стреляхте в колата с гадовете, ако нещо ви е нужно: да закриете ипотека, да върнете кредит или още нещо, пишете ми веднага. Всичко ще оправя!

 

Мария Захарова, говорител на Външно на Русия: "Не мога да ги слушам повече. ООН реагира на терористичния акт неадекватно! Белия дом в САЩ възражда в Украйна нацизма, ксенофобията и тероризма!"

 

"Объясняет Readovka" и руски тролове, активирани часове след атентата и в български медии: Евреите забравиха холокост и простиха на нацистите. Нещо повече, заедно с англосаксите накараха Украйна да нападне Русия. Те стоят и зад терористичния акт в Подмосковието. Версията за „Ислямска държава“, пусната от САЩ, е за отвличане на вниманието.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2626 |24.03.2024 Силите на САЩ поразиха пет дрона на хутите над южната част на Червено море . 1| 2590 |24.03.2024 Близки и приятели на убития Митко от Цалапица излизат отново на протест . 5| 2467 |24.03.2024 Ден на национален траур в Русия след трагедията в "Крокус Сити хол" . 1| 2662 |24.03.2024 Днес е опелото на големия ни писател Алек Попов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads