Реклама / Ads
23| 5208 |11.10.2019 НОВИНИ

Русия удари рамо на Турция, като блокира декларация на Съвета за сигурност срещу нахлуването в Сирия

.
Източник: БГНЕС
Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие във връзка с военната операция на Турция в Сирия. Европейските държави настояха да бъдат спрени бойните действия, но съюзникът на Башар Асад Русия отправи общ призив „за сдържаност и пряк диалог между двете страни”, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 

Европейските държави в Съвета за сигурност свикаха закрито заседание с цел да търсят съгласие за декларация срещу военното нахлуване на Турция, предприето след внезапното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли войските на САЩ от Североизточна Сирия.


САЩ предложиха изявление, което изразява "сериозна тревога", призовава за защита на гражданското население и настоява Турция да използва дипломация, а не военна сила.


Руският посланик в ООН Василий Небензя обаче заяви, че евентуална декларация на Съвета за сигурност трябва да вземе предвид и други аспекти на сирийската криза, а не само турската операция и да настоява за незабавно прекратяване на "незаконното военно присъствие" в Сирия.


След заседанието европейските държави оповестиха свое изявление, в което призоваха Турция "да прекрати едностранните военни действия". Според тях операцията заплашва напредъка на международната коалиция в борбата с групировката "Ислямска държава", подкопава стабилността на региона и увеличава "страданието на гражданското население".


Американският посланик в ООН Кели Крафт заяви, че Тръмп е "дал пределно ясно да се разбере", че САЩ "по никакъв начин" не подкрепят решението на Турция за военно нахлуване в Сирия.


Тръмп е подчертал пред турското правителство, че то носи "пълната отговорност" за защитата на кюрдите и религиозните малцинства и за гаранции бойците на "Ислямска държава" да останат зад решетките.

 

Крафт предупреди, че ако Турция позволи джихадистката групировка да се възроди, "ще има последици".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4708 |11.10.2019 Корнелия Нинова: Днес Борисов удари дъното. Провали кворума от страх . 12| 4554 |09.10.2019 Турция започна атаката в Сирия с поредица въздушни удари . 0| 3804 |08.10.2019 Автобус и кола се удариха в центъра на Пловдив . 8| 4699 |22.09.2019 Отровен с „Новичок“ ще съди Русия за 1 млн. лири

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads