Реклама / Ads
15| 4907 |21.09.2023 НОВИНИ

В Русия чакат мобилизация на ново пушечно месо за войната! Въпросът е кога...

.
Чака се нова мобилизация
Първата вълна на мобилизация започна с указ на Владимир Путин, публикуван на 21 септември. По време на него през есента на 2022 г. по официални данни са мобилизирани около 300 хиляди души. Това позволи на Кремъл да допълни съществуващите формирования, които претърпяха загуби през първите шест месеца на нахлуването и не бяха напълно осигурени с жива сила дори преди началото на войната.
 

От мобилизираните са формирани и над 75 нови „териториални“ полка (с обща численост около 150 хиляди души), повечето от които вече са разположени на фронта. В същото време Путин така и не отмени своя указ, което означава, че формално мобилизацията не е приключила.

 

Руските власти казват, че ще продължат борбата с помощта на „доброволци“ - те планират да наемат 420 хиляди души на договор само през 2023 г. (и се твърди, че вече са наели 300 хиляди от началото на годината ) . Подобен план обаче изглежда силно преувеличен, както и твърденията за неговото изпълнение. От септември 2022 г., когато започна масовата кампания за набиране на нови военнослужещи на договор, до декември, по официални данни, са били наети само около 20 хиляди „доброволци“ . Преди това, от началото на войната, от „доброволци“ е формиран само 3-ти армейски корпус, наброяващ около 15 хиляди души. Вероятно набирането на нови войници по договор дори не е покрило загубата, свързана с прекратяването на военните договори, сключени преди началото на войната (прекратяването на договора е официално разрешено до септември 2022 г.).


В същото време руските войски продължават да търпят значителни загуби. До края на май 2023 г. руските въоръжени сили и ЧВК "Вагнер" загубиха около 47 хиляди души (без убитите граждани на Украйна, които са се сражавали в частите на самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР). От май до началото на септември, според груба оценка (въз основа на данни от некролози, събрани от Mediazona и BBC), са загинали още около 15 хиляди войници. Към това трябва да добавим и уволнените от военна служба тежко ранени (колко точно са те, не е известно, но по косвени данни може да се предположи, че с тяхна сметка общите безвъзвратни загуби са три пъти повече от тези убит). Освен това през 2023 г. бяха прекратени приблизително 50 хиляди договори на помилвани затворници, които преди това са се били в ЧВК Вагнер. Вярно е, че оттогава Министерството на отбраната активно набира „доброволци“ от затворите (общият брой на тези новобранци е неизвестен).


Междувременно според плана на Министерството на отбраната армията трябва да нарасне с половин милион души. Още през 2023 г. беше планирано създаването на две нови общовойскови армии и армейски корпус. Като се вземат предвид всички загуби, дори ако планът за наемане на нови войници по договор бъде изпълнен, задачата за увеличаване на размера на армията (а това е критично необходимо за Въоръжените сили на Руската федерация поне да поддържат паритет с Въоръжените сили на Украйна ) е под заплаха.


Освен това скоро може да се наложи ротация на мобилизираните през 2022 г. Опитът да ги принуди да се бият до самия край на кампанията в Украйна може да струва скъпо на руското командване (въпреки че то не е официално задължено да ги демобилизира, докато Владимир Путин изрично не нареди края на „частичната мобилизация“). Несмяната на личния състав може да доведе до загуба на бойна ефективност на частите. Че подобна перспектива е все по-близо, свидетелстват настроенията сред мобилизираните.


Единственото, което е невъзможно да се предвиди сега, е кога точно ще започне втората вълна на мобилизация. Но колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова по-вероятно е това събитие и, очевидно, толкова по-близо.


Медиазона, превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7230 |21.09.2023 Слави Клашъра внушава със стари кадри лъжи за НАТО и войната с Русия . 12| 3797 |19.09.2023 Русия измисли нов начин да привлече още пушечно месо в армията: Обещават апартаменти, но не къде да е... . 21| 4111 |18.09.2023 Евросъюзът стяга нови санкции срещу Русия, назначава координатор за спазването им . 2| 3637 |18.09.2023 Гвоздейков: В Черно море отдавна има маневри от страна на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads