Реклама / Ads
5| 4920 |13.09.2024 НОВИНИ

Русия изгони скандално шестима британски дипломати преди срещата във Вашингтон

.
Британски дипломати
Русия изгони шестима британски дипломати, които обвини в "разузнавателно-подривна дейност". Това се случва точно преди срещата във Вашингтон на американския президент Джо Байдън и британския премиер Кийр Стармър, на която се очаква да се обсъжда дали да се даде разрешение на Украйна да използва далекобойно западно оръжие, най-вече британски ракети, за удари по военни обекти на руска територия.
 

Федералната служба за сигурност /ФСС/ съобщи, че е получила документи "потвърждаващи, че Лондон координира ескалацията на международно-политическата обстановка". Затова руското външно министерство е прекратило акредитацията на сътрудниците, изпратени в Москва по линия на Директората за Източна Европа и Централна Азия на министерството на външните работи на Великобритания. ФСС твърди, че "това подразделение координира провеждането на подривна политика на руското направление" и след началото на войната в Украйна "е преобразувано в спецслужба, чиято основна задача е да нанесе на Русия стратегическо поражение".

 

Тв каналът "Россия-24" съобщи имената на дипломатите - Джесика Дейвънпорт, Грейс Елвин, Ендрю Дафт Калъм, Кетрин Макдонал, Томас Джон Хиксън и Блейк Пател.

 

ФСС  твърди,че те са вербували тийнеджъри, срещали са се с руски опозиционери и са организирали провокации под прикритието на дипломатическа дейност. Сътрудник на ФСС разказа в ефира на "Россия-24", че изгонените дипломати са се срещали с представители на руското гражданско общество - с журналисти от "Новая газета", както и правозащитници от "Гражданско съдействие" и "Мемориал". Като пример за подривна дейност е посочено посещение на британски дипломати на "сбирка на неправителствена организация, обявена за чуждестранен агент, занимаваща се с лобизъм за интересите на мигрантите".

 

Според "Известия" Джесика Дейвънпорт, която е посещавала заседанията на руските съдилища по политически дела, е обвинена, че е съдействала на правозащитниците Светлана Ганушкина и Евгений Ястребов, които "се занимават с миграционен лобизъм и са се опитали да разбунят Русия отвътре". 82-годишната Ганушкина, която преди две години бе обявена за "чуждестранен агент", от години помага на мигранти през комитета "Гражданско съдействие" - не само на граждани на страни от Централна Азия, но и украински бежанци.

 

ФСС също така твърди, че Великобритания се е готвела за конфликт с Русия още от 2017 г., а тогавашният шеф на Директората Мартин Харис е бил ключова фигура в този процес и е инициирал "покушението срещу работещия за британското разузнаване бивш офицер от ГРУ Сергей Скрипал в Солсбъри". Според британските разследващи Скрипал и неговата дъщеря бяха отровени с новичок от сътрудниците на руските спецслужби Александър Мишкин и Анатолий Чепига.

Великобритания официално не е коментирала обвиненията и изгонването на нейните дипломати от Москва.

Русия нееднократно е обвинявала Великобритания, че се стреми да й нанесе стратегическо поражение в Украйна, като снабдява ВСУ с оръжие и е провалила подписването на мирен договор в Истанбул през 2022 г. Британските власти заявяват, че помагат на Украйна да отрази руската агресия, но не се стремят към пряко противопоставяне с Русия.

 

"Русия започна този конфликт. Русия незаконно нахлу на територията на Украйна. Русия може да прекрати този конфликт веднага. Украйна има право да се защитава и ние напълно подкрепяме това нейно право", коментира британският премиер Кийр Стармър след заявлението на руския президент Владимир Путин, че използването на западно далекобойно оръжие по територията на Русия ще е пряко въвличане на НАТО във войната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2147 |13.09.2024 Партията "Ликуд" на Нетаняху би спечелила най-много места в парламента, ако изборите се произвеждаха сега . 7| 2180 |13.09.2024 Скинари атакуваха протестиращи срещу новия закон за ЛГБТ в училищата . 13| 7759 |13.09.2024 Военнотранспортен самолет L-39 ZA катастрофира в Граф Игнатиево, отменят авиошоуто . 0| 4214 |13.09.2024 ВАС спря делото за предсрочното освобождаване на Андрей Гюров, праща запитване до Съда на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads