Реклама / Ads
13| 3776 |17.10.2023 НОВИНИ

Русия направи първа стъпка към тестването на ядрено оръжие

.
Във вторник руският парламент направи първата стъпка към отмяна на ратификацията на Договорът за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО), а главният законодател на страната намекна, че може да стигне и по-далеч, като се откаже изцяло от пакта.
 

Долната камара на парламента, Думата, гласува с 412 гласа "за", 0 гласа "против" и 0 гласа "въздържал се", за да одобри оттеглянето на ратификацията на първото от трите четения, предаде "Ройтерс".

 

Русия заяви, че целта е да се възстанови паритетът със Съединените щати, които са подписали, но никога не са ратифицирали договора от 1996 г., и че няма да възобнови тестовете, ако Вашингтон не го направи.

Експерти по контрол на въоръженията обаче са обезпокоени, че Русия може да се приближава към тест, който би бил възприет като заплашителен сигнал от Запада в момент на засилена конфронтация заради руската война в Украйна.

 

През този век нито една държава, с изключение на Северна Корея, не е провеждала тест, включващ ядрен взрив. Най-малко един високопоставен руски експерт по сигурността заяви, че Русия трябва да изпита ядрена бомба като предупреждение към Запада, но президентът Владимир Путин заяви на 5 октомври, че не е готов да каже дали е необходим тест или не.

 

Бързото приемане на законопроекта за дератификация беше гарантирано, след като миналата седмица 440 от 450-те депутати в Думата поставиха подписите си под него като вносители.

 







 

Въпреки че Русия оттегля ратификацията, тя заяви, че ще остане страна по ДПЗЯО и ще продължи да предоставя данни на глобалната система за наблюдение, която предупреждава света за всеки ядрен опит.

 

Председателят на парламента Вячеслав Володин, член на Съвета за сигурност на Путин, заяви, че Русия може да отиде по-далеч и ще държи САЩ в неизвестност относно намеренията си.

 

Постсъветска Русия никога не е извършвала ядрен опит. Съветският съюз извърши последното си изпитание през 1990 г., а Съединените щати - през 1992 г.

 

Възобновяването на ядрените опити от страна на Русия, Съединените щати или Китай може да постави началото на нова надпревара в ядреното въоръжаване между големите сили, които спряха ядрените опити в годините след разпадането на СССР през 1991 г., пише "Ройтерс".

 

Андрей Баклицки, старши изследовател в Института на ООН за изследвания в областта на разоръжаването, заяви, че дератифицирането на ДПЗЯО от страна на Русия е част от "хлъзгавия път" към възобновяване на опитите.

 

Той отбеляза, че през февруари Путин е заявил, че Русия трябва да "направи всичко възможно" за провеждане на тест в случай, че Вашингтон го направи, и че министърът на отбраната Сергей Шойгу е посетил руския полигон в отдалечения северен архипелаг Нова Земя през август.

 

Миналия месец CNN публикува сателитни снимки, на които се вижда, че през последните години Русия, САЩ и Китай са изградили нови съоръжения на своите ядрени полигони.

 

В телефонно интервю Баклицки заяви, че не смята, че руски тест е неизбежен, но "колкото повече се върви в тази посока, толкова по-малко голямо решение ще трябва да се вземе", за да се пристъпи към такъв.

 

За много учени и активисти обхватът на изпитанията на ядрени бомби по време на Студената война показва безумието на ядрената игра, която в крайна сметка може да унищожи човечеството и да замърси планетата за стотици хиляди години.

 

Войната в Украйна обаче повиши напрежението между Москва и Вашингтон до най-високото ниво след Кубинската криза от 1962 г., точно когато Китай се стреми да укрепи ядрения си арсенал, за да отговори на статута си на нововъзникваща суперсила.

 

Путин заяви, че не вижда необходимост да променя руската ядрена доктрина - документ, в който се изтъква, че Русия би наредила удар с ядрени оръжия само ако бъде нападната или ако съществуването на държавата е застрашено от нападение с конвенционални оръжия.

 

След влизането в сила на ДВЗЯО са проведени 10 ядрени опита. Индия проведе два през 1998 г., Пакистан също два през 1998 г., а Северна Корея проведе тестове през 2006 г., 2009 г., 2013 г., два пъти през 2016 г. и 2017 г., по данни на ООН.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3569 |17.10.2023 ЦИК показа образци на хартиената и електронна бюлетина за местните избори . 3| 3350 |17.10.2023 Върховният лидер на Иран настоя за съд на израелското ръководство . 1| 3585 |17.10.2023 100 години от рождението на големия Апостол Карамитев . 0| 3384 |17.10.2023 Димитър Къцарков: Палестинците трябва да кажат, че "Хамас" не е Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads