Реклама / Ads
0| 3385 |17.10.2023 НОВИНИ

Димитър Къцарков: Палестинците трябва да кажат, че "Хамас" не е Газа

.
Димитър Къцарков
"Посланието, идващо от САЩ, а това е и целта на посещението на Джо Байдън в Израел, е да се гарантира, че няма да се стигне до допълнителна ескалация на кръвопролитието досега, тъй като Тел Авив няма да се откаже от военна операция в Северна Газа"
 

Това каза международният анализатор Димитър Къцарков, хебраист и магистър по международно право от СУ "Св. Климент Охридски“, специализирал в университета в Хайфа (Израел) по Международна сигурност и в Йерусалим - в програмата им по политически науки. Работил е в посолството на Израел в България и в Министерство на външните работи.

 

"Операцията, която се подготвя да бъде с цел демилитаризирането на "Хамас", но не и с цел да засегне инфраструктура или да доведе до повече жертви в Газа", уточни той в интервю за БНР.

 

По думите му това, което прави американската дипломация, е за спечелване на време за палестинския хуманитарен коридор да бъде отворен, за да се осъществят хуманитарните доставки:

 

"Очевидно Израел е склонен засега да даде този прозорец от време".  

 

Той подчерта, че големият въпрос е палестинците да успеят да се дистанцират от "Хамас" и те да кажат, че "Хамас" не е Газа:

 

"Израел е в ситуация, в която не може да не отговори на тази терористична провокация от страна на "Хамас". 

 

Димитър Къцарков посочи, че няма как Израел да влезе в преговори с Газа, тъй като преговори с терористи не виждам как ще провежда. Той припомни, че от 2006 г. не е имало избори в Палестинската автономия и "Хамас" отрича Махмуд Абас като президент.


"Коя организация ще се намеси в тези преговори, ООН, САЩ или арабският свят?". 


Според Къцарков Иран е основен играч, който може да се следи дали ще направи някакви резки движения:

 

"Смятам, че Иран, ако започне да действа, ще бъде през "Хизбула" в Ливан, тяхното директно прокси. На този етап "Хизбула" ще изчака да види кога точно ще започне наземната операция на Израел срещу Газа".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3244 |17.10.2023 Играта Коледен шанс на игрални зали WINBET обещава награди за 500 000 лв. . 1| 3975 |17.10.2023 Предупреждение за силен вятър в София: Да се избягва преминаване през парковете . 0| 3334 |17.10.2023 Атанас Славов разкри кога може да бъде избран нов главен прокурор . 1| 3824 |17.10.2023 Първата българска въздушна линейка ще започне тестови полети през ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads