Реклама / Ads
0| 3420 |21.05.2022 НОВИНИ

Русия обяви пълна победа над ”Азовстал” и Мариупол

.
Пълна победа над “Азовстал” обяви Руската федерация, след като украинските бойци в стоманодобивния завод се предадоха. Според информацията в международните агенции Кремъл настъпва в Донбас след продължилите над два месеца ожесточени битки в Мариупол.
 

Стоманодобивният завод бе последната крепост на украинската съпроотива в пристанищния град и според новината в момента цял Мариупол е под руски контрол. В продължение на месеци войските бяха укрити в огромния комплекс, което не позволяваше на Русия да установи пълен контрол над града.

 

"Територията на металургичния комбинат Азовстал... е напълно освободена", се казва в съобщение на руското Министерство на отбраната. В изявлението става ясно още, че 2 439 войници от Украйна са се предали през последните няколко дни. 

 

От Киев не потвърждават тази информация.

 

Часове по-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви на останалите в “Азовстал” бойци, че могат да напуснат територията на завода. Евакуацията в петък бележи края на най-разрушителната обсада на войната.

 

Москва не предоставя информация за това къде се намират последните предали се украински бойци. До този момент те бяха откарвани с автобуси в контролирани от Русия територии. 

 

Видео, публикувано от руското министерство на отбраната, показва редица невъоръжени мъже, които се приближават до руски войници пред завода и казват имената си. Автентичността на това видео не може да бъде проверена. 

 

Украинските власти се надяват, че могат да бъдат освободени като част от размяна на затворници, но това не е потвърдено от Москва. Руският президент Владимир Путин каза, че войниците ще бъдат третирани "в съответствие със съответните международни закони", но има опасения какво ще се случи с тях, ако останат в руски арест. Във вторник руските законодатели предложиха планове да обявят бойците от полк Азов за "нацистки престъпници“, които не трябва да участват в размяна на пленници с Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3326 |21.05.2022 Зеленски: Русия да плати за всеки разрушен дом, училище и болница . 0| 3635 |20.05.2022 Министър Божанов: Не можем да обвиняваме Русия за срива в "Български пощи" . 0| 3328 |20.05.2022 Русия спира доставките на природен газ за Финландия . 0| 3119 |20.05.2022 Русия с 12 военни бази в Западния окръг, ако НАТО се разшири

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads