Реклама / Ads
2| 4320 |18.11.2019 НОВИНИ

Русия приветства ветото на Макрон срещу Македония и Албания и разногласията в ЕС

.
Старата манджа за "вечната дружба" между Париж и Москва отново бе притоплена в името на краткотрайни интереси Източник: БГНЕС
Руският посланик в ЕС аплодира противопоставянето на Еманюел Макрон срещу разширяването на съюза. Одобрението от Кремъл още веднъж показва как Путин се възползва от „разрушителната дипломация“ на френския президент, за да задълбочи разделенията между европейските съюзници.
 

Владимир Чижов, посланикът-ветеран на Кремъл в европейския блок, заяви, че Макрон „има основание“, когато твърди, че ЕС трябва да се справи с напрежението между своите членове преди да започне преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания, съобщи БГНЕС.

 

Коментарите на Макрон по въпросите, вариращи от разширяването на ЕС до “мозъчната смърт” на военния съюз НАТО, предизвикаха силни критики от страна на някои съюзници, след като Европа бива обрисувана като слаба и нерешителна.

 

Други коментатори похвалиха френския президент, че се изправя срещу основни проблеми, сочи анализ на "Файненшъл таймс".

 

„Президентът Макрон има основание, когато казва, че ЕС първо трябва да се справи със собствените си вътрешни въпроси преди разширяването си“, казва в интервю Чижов, който е на поста от 2005 г.

 

„И разбира се, обективно казано, да се каже, че и Северна Македония, и по-специално Албания са готови за членство, би било грубо преувеличение при цялото уважение към тези две страни“, злорадства Чижов.

 

Русия е една от няколкото конкурентни сили, които се борят за властта в Северна Македония, Албания и четири други територии на Западните Балкани, които са заобиколени от държави от ЕС и се стремят да се присъединят към блока. Франция остана сама, когато миналия месец се противопостави на започването на преговори за присъединяване със Скопие и се присъедини към Холандия и Дания, заедно с които блокира кандидатурата на Тирана.

 

Според критиците позицията на Париж вреди на влиянието на ЕС в региона и не възнагради решителни стъпки като тази на Северна Македония, която промени името си, за да сложи край на десетилетия спор със съседна Гърция.

 

Мнозина дипломати от НАТО се притесняват от напрежението, възникнало след военното нахлуване на Турция в Северна Сирия и търканията между Тръмп и европейските съюзници. В предизборната си кампания американският президент маркира алианса като „остарял“ и оттогава публично хока европейските съюзници, че не успяват да харчат повече за своите военни.

 

Коментарите на Чижов вероятно ще предизвикат гняв в някои европейски страни, които твърдят, че намесите на Макрон са контрапродуктивни, защото подкопават доверието към НАТО и ЕС.

 

Полският премиер Матеуш Моравецки вече заклейми като "опасен" въпроса, зададен от Макрон, дали членовете на НАТО все още могат да разчитат да се защитават взаимно. Моравецки контрира с думите, че френският лидер е в „различна позиция“, тъй като „не усеща горещия дъх на руската мечка на врата си“.

 

Старата лисица Чижов се надява под водачеството на Макрон опитът "да се подобрят отношенията с Русия да бъде сериозен и съществен".

 

Други държави, включително балтийските републики и Полша, са скептично настроени и твърдят, че Русия при президента Владимир Путин не е променила поведението си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4741 |15.11.2019 За първи път: Две държави от НАТО си размениха с Русия граждани, осъдени за шпионаж . 4| 4090 |14.11.2019 Доналд Туск: Русия не е наш стратегически партньор, а наш стратегически проблем . 11| 4908 |08.11.2019 Владислав Горанов: Ветото на президента е атестация за качествата на Иван Гешев . 10| 4424 |06.11.2019 ДБ: Борисов и Радев да осъдят ясно грубата намеса на Русия във вътрешните ни работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads