Реклама / Ads
0| 2411 |04.07.2024 НОВИНИ

Русия уби петима и рани 53-ма в Днипро. НАТО ще представи "конкретни пътища" за членство на Украйна

.
Най-малко шестима души са загинали, а 53-ма са били ранени, след като Русия изстреля безпилотни самолети и ракети срещу Днипро на 3 юли, съобщиха официални лица.
 

В деня на нападението са регистрирани пет смъртни случая, а шестият човек - 60-годишна жена - е починал в болницата на следващия ден, съобщи губернаторът Серхий Лисак, предаде Kyiv Independent.

 

Ударен е търговски център, както и множество автомобили и бензиностанция, заяви Николай Лукашук, ръководител на регионалния съвет на Днепропетровска област.

 

Съобщава се, че в близост до медицинско заведение е избухнал пожар. Отломки са влетели в интензивното отделение на детска болница, но там не се съобщава за пострадали, каза кметът Борис Филатов.

 

Счупени са прозорци на две училища и три детски градини, допълни кметът.

 

Сред пострадалите има 14-годишно момиче, съобщи Лисак. Около десетина от ранените са настанени в болница, като двама от тях са в тежко състояние, отбеляза губернаторът.

 

"Русия атакува Днипро с ракети и бойни дронове", казва губернаторът.





"Избухнаха няколко пожара, има щети".

 

От ВВС съобщиха, че Русия е предприела широкомащабна атака срещу Днепропетровска област, по време на която украинската отбрана е свалила една крилата ракета "Искандер-К", четири управляеми въздушни ракети "Х-59", пет безпилотни летателни апарата тип "Шахед" и един разузнавателен дрон "Орлан".

 

"Само две неща могат да спрат руския терор - модерна противовъздушна отбрана и оръжия с голям обсег", заяви президентът Володимир Зеленски след атаката.

 

Днипро, четвъртият по големина град в Украйна, служи като ключов логистичен и хуманитарен център по време на пълномащабната война.

 

От 2022 г. насам руските сили са извършили редица смъртоносни нападения срещу града и околния регион.

 

Трима души бяха убити, а най-малко 12 ранени, след като на 28 юни руска ракетна атака порази девететажна сграда в Днипро.

 

На този фон по време на срещата на върха във Вашингтон следващата седмица НАТО ще предложи на Украйна "конкретни пътища" за ускоряване на бъдещото й членство в Северноатлантическия алианс.

 

Това заяви помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Дъглас Джоунс в интервю за "Гласът на Америка", съобщава Укринформ.





"Съединените щати и всички съюзници от НАТО заявиха, че бъдещето на Украйна е в НАТО. На тази среща на върха ще разкрием конкретни начини, по които НАТО може да помогне на Украйна да се защити от руската агресия, да изгради бъдещата мощ, необходима за възпиране на Русия, и да осъществи необходимите реформи, за да се превърне в по-силен кандидат за членство в НАТО. Заедно това е това, което наричаме "мост към членство" в НАТО.

 

Подкрепата, която ще предоставим на срещата на върха, наистина ще помогне за ускоряване на пътя на Украйна към членство в НАТО", заяви Джоунс.

Очаква се заключителната декларация да потвърди, че Украйна ще стане член на НАТО, но високопоставен служител на Държавния департамент заяви, че конкретната формулировка все още се договаря.

 

На срещата на върха във Вашингтон са поканени и външните министри на 35 държави, които не са партньори на НАТО. Сред видните участници са външните министри на Израел, Египет, Йордания, Катар и Обединените арабски емирства.

 

Това ще бъде и третата поред среща на върха, на която ще присъстват не само държавните глави на всички 32 държави - членки на НАТО, но и лидерите на държавите партньори от Индо-Тихоокеанския регион: Австралия, Япония, Южна Корея и Нова Зеландия.





"Русия търси оръжия от Северна Корея, тъй като търси начини да продължи агресията си срещу Украйна. Връзките са дълбоки. Ето защо на срещата на върха ще присъстват лидери от държавите партньори на НАТО от Индо-тихоокеанския регион, за да обсъдим как можем да се учим един от друг и да работим заедно за справяне с тези общи предизвикателства пред сигурността", заяви Джоунс.

 

Юбилейната среща на върха на НАТО, посветена на 75-годишнината от създаването на Алианса, ще се проведе във Вашингтон на 9-11 юли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2435 |04.07.2024 Стефан Манов: Франция навлиза в абсолютно непознати води. Държавата става неуправляема . 7| 2617 |04.07.2024 Марков за Михайлов: "Mултимилионер, семпъл ум и посткомунистически възгледи" . 0| 2537 |04.07.2024 Телевизионният продуцент Нико Тупарев остава окончателно на свобода . 13| 4534 |04.07.2024 Тежки конспирации за срещата на връха на НАТО в пленарна зала, закриха заседанието /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads