Реклама / Ads
0| 3083 |30.03.2022 НОВИНИ

„Русия винаги лъже“: Бомбардира Украйна, въпреки обещанието да се оттегли от Киев

.
Източник: Reuters
Руските сили бомбардираха обсаден град в Северна Украйна в сряда, ден след като обещаха да намалят операциите там, а Киев и западните му съюзници определиха изтеглянето близо до столицата като уловка да се прегрупират от нашествениците, понасящи тежки загуби, пише Ройтерс.
 

Близо пет седмици след началото на инвазията, при която не успя да превземе нито един голям град, Русия заяви, че ще ограничи операциите близо до Киев и северния град Чернигов, "за да увеличи взаимното доверие" за мирните преговори.

 

Но кметът на Чернигов Владислав Астрошенко каза, че руските бомбардировки са се засилили само през последните 24 часа, като повече от 100 000 души са в капан в града с достатъчно храна и медицински консумативи, за да издържат още около седмица.

 

„Това е още едно потвърждение, че Русия винаги лъже“, каза той в интервю за CNN. „Те всъщност са увеличили интензивността на ударите“, като „колосална минометна атака в центъра на Чернигов“ в сряда рани 25 цивилни.

 

В обръщение през нощта президентът на Украйна Владимир Зеленски даде да се разбере, че не приема нищо, което Москва казва за чиста монета.

 

„Украинците не са наивни хора“, каза той. „Украинците вече са научили през тези 34 дни на нахлуване и през последните осем години на войната в Донбас, че единственото нещо, на което могат да се доверят, е конкретен резултат“.

 

Съветникът на Зеленски Алексий Арестович каза, че Москва премества част от силите си от Северна Украйна на изток, където се опитва да обгради основните украински сили там. Някои руснаци ще останат близо до Киев, за да свържат украинските сили, каза той.

 

„Руските сили удариха и промишлени съоръжения в Западна Украйна в три удара през нощта“, каза областен управител.

 

Пентагонът заяви, че Русия е започнала да отдалечава много малък брой войски от позиции около Киев, описвайки това движение като по-скоро препозициониране, отколкото изтегляне.

 

„Всички трябва да сме готови да наблюдаваме голяма офанзива срещу други райони на Украйна“, каза говорителят Джон Кърби на брифинг. „Това не означава, че заплахата за Киев е приключила.

 

Британското министерство на отбраната заяви, че Москва е била принудена да изтегли войски от околностите на Киев към Русия и Беларус, за да се реорганизира след тежки загуби. Русия вероятно ще компенсира намалената си способност за наземно маневриране чрез масови артилерийски и ракетни удари, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4562 |27.03.2022 Съдия Мирослава Тодорова: Трябва да бъде разяснено, че МВР винаги при неотложност може да започва производство. . 0| 49983 |19.03.2022 Копринка Червенкова: Винаги съм смятала, че Бойко Борисов е данайският дар на Симеон . 0| 6263 |18.03.2022 Панев: Когато и да се беше случило задържането, винаги щеше да има "сега ли е моментът" . 0| 6608 |17.03.2022 Васил Божков: Истината винаги излиза наяве

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads