Реклама / Ads
0| 5139 |04.05.2022 НОВИНИ

Руски ракетни удари целят спиране на доставките на западно оръжие за Украйна

.
Руските сили обстрелват интензивно цели в Източна Украйна, включително завода ”Азовстал” в Мариупол - последен бастион на съпротивата в града. Според украинската страна ракетните удари имат за цел да спрат доставките на западно оръжие за Украйна. За първи път от началото на руската инвазия е била засегната и граничещата с Унгария Закарпатска област в Западна Украйна.
 

Русия засилва офанзивата си в Източна Украйна - по данни на британското разузнаване Москва е разположила 22 батальона край град Изюм. Според експертите целта на руската армия е да напредне по северната ос в Донбас като завладее градовете Краматорск и Северодонецк.


Москва твърди, че са били прекъснати шест железопътни линии в Украйна, през които е доставяно западно оръжие.


Въоръжените сили на Беларус започнаха изненадващи учения за проверка на бойната готовност, които, според Минск, не представляват заплаха за други държави.


Молдова не вижда непосредствена заплаха за дестабилизация в страната заради войната в Украйна, въпреки "провокациите" на проруските сепаратисти през последните дни. Все пак Кишинев се подготвя и за "песимистични" сценарии, заяви молдовският президент Мая Санду.


Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че властите в Киев планират да изведат и всички от района на металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, след като вчера 156 души бяха евакуирани в контролирания от украинските сили град Запорожие.


"Безусловно ще продължим да правим всичко, за да изведем нашите хора от Мариупол и "Азовстал". Това е сложно, но на нас са ни нужни всички, които остават там - и цивилни, и военни. Не минава ден, през който да не се занимаваме с този въпрос и да не се опитваме да го решим. Успяхме да постигнем спиране на огъня за три дни, така че хуманитарният коридор да заработи. Сега руските войски не спазват договореностите. Те продължават масираните удари по Азовстал и пробват да щурмуват комплекса."


По-рано в интервю за "Уолстрийт джърнъл", цитирано от украински медии, Зеленски заяви, че за възстановяването на Украйна ще бъдат нужни над 600 милиарда долара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3102 |04.05.2022 Руският бизнес вече няма да може да се възползва от редица британски услуги . 0| 3442 |04.05.2022 Асен Василев: България може без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата . 0| 3779 |04.05.2022 Откриха мъртъв още един руски бизнесмен . 0| 5939 |04.05.2022 Руски политолог разкри защо Путин е навъсен и изнервен: Кабаева е бременна, но не от него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads