Реклама / Ads
7| 5464 |06.07.2023 НОВИНИ

Руски удар по Лвов! ”Калибър” се взриви край историческия площад Rynok , средновековни и ренесансови катедрали и църкви /видео/

Най-малко 4 души са убити, 37 са ранени, около 30 къщи са повредени и около петдесет коли са унищожени в резултат на руския нощен удар над Лвов. Развалините все още се разчистват, под тях все още може да има хора. Руските ракети убиват не само младостта и бъдещето на Лвов, но превръщат в руини и сгради от 14 век, произведения на изкуството. Ракетата Калибър” се взриви на метри от площад Rynok , средновековни и ренесансови кастьоли и църкви.
 

По думите на ръководителя на Областната държавна администрация Максим Козицки са повредени 30 къщи, около 50 автомобила, счупени са десетки прозорци, 11 общежития на две учебни заведения.


.

Козицки уточнява, че окупаторите са нанесли основния удар върху жилищна многоетажна сграда , а 6 къщи в близост до нея са сериозно повредени.

 

Ръководителят на Държавната служба за извънредни ситуации Сергей Крук уточнява, че са разрушени 3-ти и 4-ти етаж в два входа на четириетажна жилищна сграда.

 

Кметът на Лвов Андрий Садовий каза, че комисията вече е решила да отпусне 100 милиона за възстановяване на разрушени помещения.


На всички жители, които са загубили домовете си, е предложено временно да живеят в хотел или в модулен град в Stryisky Park, който се намира наблизо.

 

„Най-младото момиче, убито от ракета в апартамент в Лвов тази нощ, е само на 21. Русия убива нашата младост. Нашето бъдеще. Най-възрастният починал е на 95. Жената е оцеляла през Втората световна война, но, за съжаление, не е оцеляла от рашизма.", плачат жители на града.

 

В Лвов е обявен двудневен траур. Спасителите продължават да разглобяват отломките, под които все още може да има хора.

 

Съхраняването на живота на лвовяни е най-важното  по време на войната. Страшно е, когато загиват хора.Но ракетите "Калибър" на агресорите като нищо могат да унищожат и сгради от Средновековието и Ренесанса. Затова нека ви разкажем за някои от тях.

 

Старият град Лвов е погълнал архитектурата на Австрия, Полша, със специален привкус на съветска и украинска. Старият град е територия на исторически и културен резерват.


.

 

Сред цветните къщи, които вече са на 400 години, ще усетите духа на древността. Площад Ринок привлича всички с малките си разноцветни къщи в ренесансов стил. Сред тях са "Черната каменна къща" , дворецът Бандинели , дворецът Любомирски , къщата на Корнякт .

 

В сърцето на площад Rynok е кметството на Лвов , в което се помещава градската администрация. Построен е през 1835 г. Над сградата има часовникова кула и площадка за наблюдение. Директно на площада се намира главната аптека на града, така нареченият "Аптечен музей" , който е открит през 1735 г. Външният му вид привлича - украсен е с уникални витражи от виенски художници. Тук е запазена алхимична лаборатория.

 

Историческият център на Лвов , който прилича на голям архитектурен музей, беше включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Истинската гордост на Лвов може да се счита Лвовската опера на името на Соломия Крушелницка , която е построена през 1895-1900 г.

 

Историческият и културен музей-резерват Личаковското гробище е истински архитектурен паметник . Гробището е открито през 1786 г. и е едно от най-старите в Европа. Първоначално е предназначен за най-богатите жители на Лвов.

 

Лвов е известен и със своите духовни паметници , сред които са  църквата Онуфриевски, арменската църква, йезуитската църква , църквата Св. Казимир и църквата Св. Антоний .

 

Сред другите сгради с архитектурна стойност са дворецът Семенскии и къснобароковата мемориална Доминиканска катедрала .

 

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2824 |06.07.2023 Руски обстрел в Херсонска област, най-малко двама са убити, а 10 - ранени . 9| 4251 |06.07.2023 Атомният физик Георги Касчиев: България е пробита от руски шпиони, трябват драконовски мерки за сигурност за Зеленски . 19| 7702 |04.07.2023 Руски журналист: Пригожин подготвя нов поход към Москва от Беларус? Путин му търси убиец . 4| 2939 |04.07.2023 Трагедия: Двама души са загинали при руски артилерийски удар по Херсон в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads