Реклама / Ads
0| 6824 |14.07.2022 НОВИНИ

Руският газ няма да стигне до следващия пакет от евросанкции

.
Европейският съюз подготвя седми пакет от санкции срещу Москва, но вече е ясно, че няма да ограничи вноса на руски газ, тъй като твърде много страни членки не могат да се приспособят достатъчно бързо към новата ситуация. Това заяви чешкият премиер Петр Фиала пред агенция ”Ройтерс”. По думите му ”няма шанс” газът да се включи в санкциите.
 

Фиала каза, че санкциите, които сега се финализират от изпълнителната власт на ЕС за засилване на натиска върху Москва заради инвазията в Украйна, се очаква да забранят вноса на злато, да разширят списъка със стоки с двойна употреба, забранени за износ в Русия и да бъдат насочени към повече лица.


ЕК трябва да бъде готова да представи пакета през следващите дни и държавите-членки могат да го одобрят веднага след това.


"Това, което определено е проблематично, е енергетиката да се включи в санкциите, защото трябва да се спазва правилото, че санкциите трябва да имат по-голямо въздействие върху Русия, отколкото върху страните, които ги налагат", посочи той. 


Чешката република, която пое ротационното шестмесечно председателство на ЕС на 1 юли, е една от онези страни, зависими от Русия за почти всичките си нужди от газ.


Като цяло ЕС разчиташе на Русия за 40% от своя газ, преди Москва да нахлуе в Украйна.


Фиала каза, че чехите правят всичко възможно, за да намалят зависимостта си от руската енергия, "но това няма да се случи тази зима".


Първите шест кръга от санкции включваха замразяване на активи и визови забрани за руски олигарси и длъжностни лица, контрол върху износа, замразяване на активи на централната банка, изключване на банките от системата за съобщения SWIFT и забрана на вноса на руски въглища и петрол.


Но вносът на газ не е засегнат дори на фона на призивите от Украйна за такова ембарго.


Последните санкции се подготвят на фона на нарастващите страхове в Европа, че Русия може да удължи планираната поддръжка на ключовия газопровод "Северен поток 1", която започна на 11 юли и трябва да продължи 10 дни.


Това би намалило допълнително европейските доставки и би нарушило плановете на страните да запълнят хранилищата за зимата, като ги насочи към енергийна криза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3003 |14.07.2022 Петър Витанов: БСП трябва да се готви за избори. Не може най-бедната държава в ЕС да няма силна левица . 0| 2928 |14.07.2022 Костадинов и Янев нямали нищо общо . 0| 3131 |13.07.2022 Гешев не изневерява на себе си и на Борисов: Прокуратурата няма да подкрепи новия антикорупционен закон . 0| 3695 |12.07.2022 Дясната ръка на Радев проф. Маринов: Президентът не е политическа акушерка, няма да търси експертен кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads