Реклама / Ads
3| 2617 |09.04.2024 НОВИНИ

Руслан Трад: Ако доставките на Запада продължат да са ограничени, предимството на руснаците пред Украйна може да достигне своя връх

.
"Ако сегашната ситуация се запази с ограничени доставки от Запада, но с подкрепа за руснаците от КНДР, Иран и Китай, предимството им пред Украйна може да достигне своя връх през тази година", предупреждава експертът.
 

Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Малко встрани от водещите новини, събитията в Източна Украйна се развиват с голямо значение за целия регион. На 2 април руските войски достигнаха покрайнините на град Часов Яр, който отваря пътя към други големи украински градове в Донецка област. Над 70% от територията на града са вече унищожени заради постоянни руските бомбардировки и обстрел.






Защитата на Часов Яр е стратегически важна задача за Украйна, тъй като градът е разположен на доминираща височина, откъдето се открива огневи контрол над Костантиновка. Часов Яр, заедно със Славянск и Краматорск, са сред основните цели на Руската федерация, която се стреми да завземе цялата Донецка област.


Ден след ден, битката за Часов Яр започва и тя ще бъде истинско изпитание и за двете страни. Както стана ясно, за Украйна загубата на града ще има много сериозни последици; ако обаче руските сили не успеят да го превземат, това ще постави под въпрос способността им да постигнат една от основните си цели на войната.


Освен височините, посочвани от анализатори като важност при боевете, подходите към града от изток са покрити с канал, който е сериозно препятствие за техниката. Ако битката се измести на изток, мостовете над канала ще бъдат взривени. На тази основа битката за града ще се съсредоточи върху използването на пехотата, което означава тежки сражения и битка за всеки сантиметър.


Руснаците почти винаги използват въздушнодесантни войски (ВДВ) в ключови райони. Въпреки че сега, след загубите от последните две години, ВДВ не се различават много от редовната пехота, те все пак са по-мобилни и по-подготвени. Частите от 98-а въздушнодесантна дивизия и 11-а въздушнодесантна щурмова бригада, забелязани в района на Часов Яр, ясно показват важността на този район за руското командване. Сред предимствата на руската армия са използването на въздушни бомби и по-голям брой артилерия.


Първият опит за настъпление към Часовников Яр беше отбелязан на 4 април. Опитът беше неуспешен, като 67-а бригада на украинската армия порази няколко десетки руски единици бронирана техника и превозни средства. Въпреки това се забелязват и някои проблеми в организацията на украинската отбрана. По-специално, минните заграждения изглежда са слаби, тъй като няма активиране на мини при унищожаване на техника. Руските сили също така успяха да използват безпроблемно четири самолета Су-25 за поддръжка на сухопътните войски, което показва проблеми със зенитните системи.






Сред другите проблеми на украинските отбранителни сили са закъсненията в подготовката на отбранителните структури, липсата на личен състав в частите и слабата подкрепа от страна на партньорите.


Ако сегашната ситуация се запази с ограничени доставки от Запада, но с подкрепа за руснаците от КНДР, Иран и Китай, предимството им пред Украйна може да достигне своя връх през тази година.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3511 |09.04.2024 Радан Кънев: Еврозона е гаранция срещу източване на банки по модела на КТБ . 4| 3071 |09.04.2024 Новият министър на туризма Милошев: Трябва да продължим добрата практика . 0| 2529 |09.04.2024 Шефът на ЦРУ представи ново предложение за прекратяване на огъня между Израел и Хамас . 1| 2555 |09.04.2024 Зеленски: Украйна полага максимални усилия, за да осуети руските планове срещу Харков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads