Реклама / Ads
0| 3435 |21.06.2024 НОВИНИ

РЗИ не препоръчва къпането в морето в Албена и Кранево

.
Албена
Аварията на колектора в "Албена", за която официално бе съобщено вчера, макар да е станала още на 4 юни, доведе до препоръка хората да не се къпят на околните плажове. Предупреждението дойде от РЗИ - Добрич. РИОСВ - Варна съобщи вчера, че замърсяване не е установено, но здравната инспекция допуска, че негативни следствия са възможни.
 

. "На този етап считаме, че може да възникне краткотрайно замърсяване на водата за къпане в района на аварията до отстраняването ѝ и има вероятност да настъпи потенциален риск за здравето на населението при ползването. Изпратени са уведомителни писма до концесионерите/наемателите на съответните плажове, с препоръка да се ограничи максимално ползването", се казва в съобщение на РЗИ - Добрич от днес. Визираните плажове са „Кранево-централен“, „Албена“ и „Кранево-юг“. Изчакват се резултатите от взетите проби.

 

БНР пък съобщи, че аварийното заустване ще започне в понеделник.

 

Проблемът стана известен вчера - за скъсан тръбопровод, част от колектора на пречиствателната станция край курорта "Албена", съобщи РИОСВ - Варна. От публикацията ставаше ясно, че инспекцията е била уведомена за аварията още на 4 юни, но липсваше обяснение защо инцидентът става публично достояние цели 16 дни по-късно. Разкъсаната част е била на около 3 метра навътре в морето и дълбочина 60 сантиметра, като самият колекторът е разположен под 10-сантиметров слой пясък. Няма замърсяване, твърдеше още РИОСВ - Варна. Но аварията не е малка. Оказва се, че 85 м от колектора са отнесени в морето, открити и извадени от водата са 5 тръби.

Ето съобщението на РИОСВ - Варна от вчера:

 

"На 04.06.2024 г. РИОСВ – Варна е уведомена от „ВиК Добрич“ АД, че е нарушена целостта на тръбопровод в прибойната зона на плажа. Тръбопроводът е част от колектора за заустване на пречистени отпадъчни води от ПСОВ „Албена“ в Черно море. Колекторът е изграден от етернитови тръби. Нарушаването на целостта на заустващия колектор е на около три метра навътре в Черно море на дълбочина около 0,6 метра, като колекторът е разположен под 10-сантиметров слой пясък.

 

На следващия ден е извършена съвместна проверка от експерти на РИОСВ – Варна, БД „Черноморски район“ и Регионална лаборатория – Варна. Взети са водни проби от пречистените отпадъчни води на изход от ПСОВ „Албена“ и от морските води. Резултатите на пречистените отпадъчни води от ПСОВ „Албена“ по показатели неразтворени вещества, БПК5, ХПК, общ азот, общ фосфор са под индивидуалните емисионни ограничения в издаденото Разрешително за ползване на воден обект.

 

Вследствие на предприети действия от ВиК дружеството, на 17.06.2024 г. се установява, че участък с дължина приблизително 85 м от колектора е отнесен в морето, като са открити и извадени 5 броя тръби".

 

Случаят напомня за аварията във Варненско езеро през 2019 г. За скъсания тръбопровод обществеността узна пак късно (макар след доста по-дълъг период), а след аварията предстояха избори (местни, а не както сега национални и европейски).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3108 |21.06.2024 ТЕЛК разпредели над 14 700 пациенти, решенията ще се взимат само по документи . 4| 2540 |21.06.2024 Доц. Борислав Цеков: Президентска република означава путинизация и нищо друго . 9| 3169 |21.06.2024 Горан Благоев: Двама от кандидатите за патриарх са проводници на влиянието на Руската църква . 16| 4147 |21.06.2024 Тодор Тагарев: Пиар упражнение е, че двама души ще ни представят на срещата във Вашингтон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads