Реклама / Ads
8| 5867 |27.05.2020 НОВИНИ

Събарят старата детска болница. Ще строят нова на същото място

.
Източник: Министерски съвет
Каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда.
 

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с представители на протестиращите граждани срещу строежа на Националната детска болница. На разговора присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев и финансовият министър Владислав Горанов.

 

Предистория

 

Казусът с изграждането на Национална педиатрична болница съществува от около 30 години. В двора на УМБАЛ “Александровска” стои изоставен строеж, който би трябвало да приюти детската болница. Той обаче пустее.

 

През март здравният министър Кирил Ананиев обяви тържествено, че процедурата по дострояването на лечебното заведение е започнала и тепърва ще се изгражда проект. Обществената реакция обаче не беше добра. Причината - строежът е стар и опасен, а освен това според критиците е невъзможно той да обезпечи една съвременна детска болница на бъдещето. В подкрепа на това се обявиха и редица архитекти, които обясниха, че сградата не е безопасна.

 

Здравният министър бе обвинен и в това, че се възползва от извънредната ситуация да реализира идеи, които иначе не биха минали заради обществения натиск.

 

Министерският съвет обаче гласува строежът да се превърне в обект от национално значение и така още повече се форсира изграждането на лечебното заведение.

Започнаха протести под прозорците на властта. Граждани настояват за изцяло нова Национална педиатрия.

 

С много любов искаме да направим новата детска болница. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с представители на протестиращи срещу строежа на Националната многопрофилна детска болница, ползвайки започнатия строеж в карето на Александровска болница.

 

"Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда", каза Борисов.

 

Той подчерта, че постройката, проектирана през 70-те години на ХХ-ти век, ще бъде съборена. На нейно място ще се изгради нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения.

 

Премиерът Борисов посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. "Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете", допълни Бойко Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5456 |26.05.2020 Проектантът на детската болница: Критикуват хора без конструктивна грамотност . 3| 4814 |17.05.2020 Подписка пред МС срещу строежа на Националната детска болница . 9| 4781 |07.05.2020 Кабинетът форсира изграждането на Националната детска болница. Превърна я в обект от национално значение . 4| 5853 |27.04.2020 Над 15 хиляди души искат оставката на Ананиев заради детската болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads