Реклама / Ads
5| 3078 |19.07.2021 НОВИНИ

Камарата на архитектите иска нов конкурс за изграждане на националната педиатрия

.
недовършеният строеж в двора на Александровска болница Източник: БГНЕС
Нов конкурс за изграждане на национална детска болница поискаха от Камарата на архитектите в България с писмо до здравния министър. От там са категорични, че всичко около сключения в момента договор за инженеринг се отнася единствено до реконструкция на незавършен строеж, която обаче не може да бъде реализирана поради законови ограничения.
 

Сагата с изграждането на Национална детска болница продължава вече 30 г. Казусът получи нов тласък, след като в началото на пандемията миналата година стана ясно, че тогавашния здравен министър Кирил Ананиев е е подписал договор за изграждането на лечебното заведение във вече съществуващия гол строеж в двора на Александровска болница. Проблемът обаче е, че според становищата на експерти сградата е негодна и не би могла да обезпечи нуждите на една съвременна детска болница. Стана ясно още, че тъкмо тогава правителството на Бойко Борисов е обявило обекта за национално значим, с което се спомогна форсирането на всички процедури. Започнаха подписки, проведоха се и срещи, след които в крайна сметка бе обещано строежът да бъде съборен и на негово място да бъде издигнат нов. Уви, месеци по-късно нищо не се случва. 

 

Всички аргументи за лошото планиране, подготовка и провеждане, за невъзможния предмет на обществената поръчка от 2019 г. и за неефективното разходване на публични средства в тази процедура, се доказаха във времето, смятат от Камарата на архитектите в България. От там са напълно готови за провеждане на професионален диалог. Предлагат и съдействие с експертиза. 

 

От КАБ настояват стриктно да бъдат спазени утвърдените европейски практики по реализацията на националната педиатрия. Това предполага да бъдат изпълнени последователно всички етапи в процеса по инвестиционното проектиране и строителството на сградата. Построяването на детска болница по съвременните стандарти трябва да се предхожда от задълбочено прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде създадено подробно задание за проектиране. Заданието следва да бъде изготвено от експерти, които притежават нужните знания и опит в планирането на здравни заведения от подобен тип и мащаб, твърдят от Камарата.

 

Според тях в него трябва да бъдат разписани конкретните изисквания и параметри на сградата, определени на базата на актуална информация и анализ на детската заболеваемост в България. Целта е по този начин да бъде изчислен необходимия капацитет на легловата база, както и да бъдат прецизирани типовете отделения, операционни, лаборатории, кабинети и други. Подобен подход е обичайна практика при планирането на детски болници по света.

 

От КАБ искат да се проведе открит архитектурен конкурс за изготвянето на идеен проект. Целта е да има по-голяма конкуренция на идеи, за да се избере най-оптималното и добро решение. Това ще осигури и публичност и прозрачност. 

 

След успешното преминаване на тези етапи и изясняване на всички жизненоважни параметри на проекта, ще може да се определи реалната стойност на болницата и да се обяви нова обществена поръчка за изграждането й. Това не се е случило до този момент. 

 

“Стои въпросът как така, без да са създадени и одобрени тези основополагащи за изграждането на болницата документи, „на сляпо“, се определя цена за изпълнение и държавата се задължава да похарчи огромни финансови средства? Как така цената от приблизително 94 млн. лв. на договора за инженеринг, остава една и съща както при заложената в него реконструкция на стария строеж, така и при оповестените впоследствие идеи да се изгради изцяло нов строеж с различна конфигурация и много по – малка застроена площ?“, пише в позицията на Камарата на архитектите в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 10068 |18.07.2021 Проф. Ивайло Дичев: Избирателите на Слави искат погром, а не правителство . 20| 7156 |18.07.2021 Анализатори: Червен картон за принципа ”няма не искам, няма недей” . 19| 11780 |17.07.2021 Хаджигенов: След полагането на клетва, ще внесем искане за изслушването на Рашков и Стоилов относно Гешев . 38| 4680 |17.07.2021 Христо Иванова: ДБ е готова за преговори с ИТН без искания за постове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads