Реклама / Ads
8| 3302 |14.12.2021 НОВИНИ

Съдът на ЕС: България е задължена да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители

.
Източник: БГНЕС
Съдът на Европейския съюз излезе с решение, че веднъж установен произходът на детето в една държава-членка, следва да бъде признат навсякъде в Съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство.
 

Решението е по запитване на Административен съд София-град. То идва вследствие на заведеното дело от адв. Деница Любенова заради отказа на Столична община, Район "Панчарево" да издаде акт за раждане на двегодишната Сара.

 

Двегодишната Сара живее в Испания с двете си майки, едната от които е българка, продължава да бъде без документи за самоличност. Предстои АССГ да приложи решението на Съда на Европейския съюз, като задължи администрацията в България да издаде документи за самоличност на детето, за да може Сара да упражнява правото си на свободно придвижване в Европейския съюз, бидейки европейски гражданин.

 

Адвокат Деница Любенова, процесуален представител на жалбоподателите и директор на Правната програма на ЛГБТИ организация "Действие" заяви:

"Решението на СЕС е изцяло съобразено с принципите, на които е изграден ЕС, а също и с досегашната практика на Съда, а именно, че всички европейски граждани следва да бъдат третирани еднакво. България е длъжна да признае правната връзка на Сара с двете ѝ майки. България не може да се позовава на националната си и конституционна идентичност и обществения ред, за да дерогира основни права на гражданите на ЕС. Детето Сара, казва Съдът на ЕС, е наследник на българската и великобританската си майка, както и двете майки взаимно имат право да се наследяват", обясни адвокат Деница Любенова, цитирана пред БНТ.


Венета Лимберова е председател на ЛГБТИ Организация "Действие", чрез която се предоставя безплатно правната помощ на родителите на Сара. Според нея решението е знаково за цялата европейска общност, но също така и за България, тъй като институциите вече ще са длъжни да признаят и да не отказват права на децата с еднополови родители.

 

"Развълнувани сме от решението и нямаме търпение да получим документите на Сара и най-накрая да можем да видим семействата си след повече от 2 години. За нас е важно да бъдем семейство не само в Испания, но и във всяка страна в Европа и накрая това може да се случи. Това е дългоочаквана крачка напред за нас, но и огромна стъпка за всички ЛГБТИ семейства в България и Европа", казват майките на бебето Сара.


ЛГБТИ организация "Действие" чрез Правната програма води стратегически дела за признаване на бракове, сключени в чужбина, на актове за раждане, издадени от други държави, при дискриминация, инциденти и престъпления от омраза срещу ЛГБТИ хора. Безплатната правна програма, която се финансира чрез европейски програми, Фонд Активни граждани, Български фонд за жените и Фондът за равни права, има над 120 дадени правни консултации и повече от 30 заведени дела в национални съдилища през 2021 г. Чрез правната програма на "ЛГБТИ Действие" досега са заведени три дела и пред Европейския съд по правата на човека във връзка с нарушаване правата на ЛГБТИ хората в България, по които се очакват решения, разказва още БНТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2882 |14.12.2021 Зоран Заев честити на Кирил Петков избирането му за премиер на България . 1| 2832 |14.12.2021 Euractiv: България има проевропейски лидер и правителство след месеци на политическа криза . 35| 5476 |13.12.2021 Официално: Одобриха състава на Министерския съвет. България вече е с редовно правителство . 1| 2961 |13.12.2021 Tagesschau: България избра ново правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads