Реклама / Ads
3| 2325 |20.08.2024 НОВИНИ

"Руски закон, намерил място в сърцето на Европа". ЕК иска обяснение за забраната на "ЛГБТ пропагандата" в училище

.
Източник: личен закон
В петък България официално публикува текста на противоречив закон, забраняващ „пропагандата“ на ЛГБТ в училищата, след като президентът на страната Руман Рудев не наложи вето на законопроекта в четвъртък.
 

Изменението в образователния кодекс на страната, което беше въведено от крайнодясната, проруската партия „Възраждане“ и неочаквано подкрепено от проевропейските партии, забранява „пропагандата, насърчаването или подбуждането“ на „идеи и възгледи“ на ЛГБТК+ в училища, без да уточнява повече подробности.

 

Той беше приет с голямо мнозинство в парламента на 7 август и доведе до протести в цяла България през последната седмица. Последната демонстрация се проведе в четвъртък пред президентството.

 

„Този ​​закон не е само български проблем – това е руски закон, който е намерил своето място в сърцето на Европа“, каза Реми Бони, изпълнителен директор на Forbidden Colours, група, подкрепяща правата на LGBTQ+, пред Brussels Playbook на POLITICO. Европейската комисия трябва да се намеси и да потърси отговорност от България.







Високопоставени фигури от ЛГБТ интергрупата на Европейския парламент писаха миналата седмица до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря по въпросите на равенството Хелена Дали, като поискаха от президента на Комисията „спешно да осъди“ новия закон.

 

„Този ​​закон е пряка атака срещу ЛГБТ общността – по-специално децата“, пишат съпредседателите на групата Ким ван Спарентак от Холандия и Марк Анхел от Люксембург. „Подобни „антипропагандни“ законопроекти излагат децата и младежите на риск, като допринасят за създаването на заплашителна среда, в която ЛГБТ децата могат да бъдат обект на тормоз.

 

На 13 август Дали е изпратил писмо до българския министър на образованието и науката Галин Цоков, „за да поиска допълнителна информация относно законодателството“.

 

„Комисията остава непоколебима в своя ангажимент за справяне с дискриминацията, неравенствата и предизвикателствата, пред които са изправени ЛГБТИК лицата – включително в образованието, както е посочено в нашата Стратегия за равенство на ЛГБТИК от ноември 2020 г.“, каза говорител на Комисията.





 

Правозащитни организации – включително „Действие“, „Будителите“, „Забранени цветове“, „ЛевФем“, „Феминистки мобилизации“ и „Действие“ – денонсираха законопроекта, а петицията им с молба към българския президент да наложи вето върху поправката беше подписана от около 7000 души. Учените написаха отворено писмо, призовавайки за същото.

 

Председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, която внесе закона, миналата седмица нарече приемането му „исторически пробив“ и че „ЛГБТ пропагандата е антихуманна и няма да бъде приета в България“.

 

Еднополовите бракове не са признати в България, страната не е ратифицирала и Истанбулската конвенция за борба с насилието над жени.

 

Българският закон напомня законодателство, прието в Русия и Унгария през последните години, атакуващо правата на LGBT, докато правителството на Грузия също представи подобен проектозакон.

 

Българското министерство на образованието, Министерството на правосъдието и кабинетът на българския министър-председател не са отговорили на запитването от страна на Европейската комисия.

 

Превод и редакция: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3325 |20.08.2024 Проклятието да се занимаваш с наука в България: Блок 58 или защо учени са принудени да напуснат домовете си? . 0| 2310 |20.08.2024 ЦСКА посреща Ботев Пд ден преди концерта на Ед Шийрън на Националния стадион . 2| 2749 |20.08.2024 Градушки удариха части от страната. Какво да правим при гръмотевични бури? . 3| 11051 |20.08.2024 Стотици служители в хотели и ресторанти у нас работят без трудов договор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads