Реклама / Ads
8| 3704 |06.07.2021 НОВИНИ

Съдът: Черният списък по „Магнитски“ не действа, докато се обжалва

.
Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков
Веднага след налагането от страна на САЩ на санкции по закона „Магнитски“ на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и на свързаните с тях 64 търговски дружества, в които същите имат 50 и над 50% участие, служебното правителство реши да се презастрахова и прие решение, с което се създаде постоянно действаща работна група, имаща за задача да състави „черни списъци“ на лица и фирми, с които държавата да спре да контактува.
 

Жалбите до Върховния административен съд не закъсняха и към момента наброяват почти 50, разпределени на различни отделения и състави. По една от тях, подадена от Александър Георгиев, вече има произнасяне с определение от 5 юли, като съдебният състав недвусмислено приема, че жалбоподателят има интерес от оспорване на решението на Министерския съвет, което представлява индивидуален административен акт по своя характер, тъй като засяга права и законни интереси на лицата, включени в списъците.

 

Тъй като с жалбата е направено и искане за спиране действието на обжалвания акт, съдът приема, че щом в самото Решение № 441 от 4 юни 2021 година на Министерски съвет (ведно с издадения въз основа на него поименен „черен“ списък на асоциираните лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC) не е било допуснато предварително изпълнение по реда на чл. 60, ал. 1 от Административно процесуалния кодекс, то със самия факт на обжалването му по съдебен ред е налице така наречения „суспензивен“ ефект. Тоест самото оспорване на решението и на списъка към него означава според Върховния административен съд, че този акт вече не може да се изпълнява.

 

Определението на съда е знаково, защото от една страна означава, че до произнасянето по същество всякакви нови разширения на „черния списък“ са изключени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 11477 |26.06.2021 Адв. Янкулов към Сийка Милева: Четохте резултати от експлоатация на СРС, един списък с имоти не можете да прочетете . 17| 7967 |25.06.2021 Бойко Рашков: Няма да потвърдя или отрека, че име И.Г. е в списъка с имоти и сметки в чужбина . 31| 6003 |25.06.2021 Бизнесменът Бил Браудър: Няма адвокат, който да е премахвал лице от списъка ”Магнитски” . 0| 2945 |24.06.2021 37 жалби срещу разширяването на списъка със санкционирани по ”Магнитски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads