Реклама / Ads
0| 3346 |12.12.2022 НОВИНИ

Съдът даде ход на делото Семерджиев, поискаха му 1,25 млн. кръвнина

.
Георги Семерджиев
Софийският градски съд даде ход на делото срещу Георги Семерджиев за катастрофата на столичния бул. ”Черни връх” на 5 юли, при която загинаха две млади жени, намиращи се на тротоара - Хариет Стефанович и Христина Дилева.
 

Близките и на двете встъпиха като частни обвинители по делото, като роднините на Стефанович предявиха и граждански искове срещу Семерджиев - пет иска за нематериални вреди, всеки на стойност 250 хил. лв., т.е. общо 1,25 млн. лв. 

 

Съдия Стефан Милен уважа това искане и допусна за разглеждане предявените от майката, братята и доведения баща на Хариет Стефанович искове. Близките на Христина Дилева не предявиха искове за вреди срещу обвинения за смъртта на момичето.

 

Семерджиев е привлечен към отговорност за 5 деяния - освен причиняване смъртта на двете жертви, за шофиране след употреба на наркотици, за притежание на метаамфетамин, за използване на фалшива шофьорска книжка и фалшиви регистрационни табели. Ако вината му се установи в съда, го заплашват до 20 години затвор.

 

Неотдавна прокуратурата разказа какво е установено по делото - на 5 юли Семерджиев шофирал джипа си Ауди след употреба на метаамфетамин. Летял със 166 км/ч в района на хотел "Хемус". 

 

В барчето между двете предни седалки на колата държал 0.65 г метаамфетамин. Навлязъл с тази висока скорост в кръстовището на червено, при което челно ударил такси. Нито таксиметровият шофьор, нито Семерджиев имали техническа възможност да спрат заради скоростта на Семерджиев.

 

След удара джипът се отклонил напред и надясно и със скорост от 151 км/ч ударил първата пешеходка, намираща се на бордюра. След това джипът се ударил в металната конструкция на асансьора за метрото и се разкъсал. Предната му част с около 60 км/ч ударила втората пешеходка. Двете млади жени загинали на място.

 
На видеозаписите се вижда, че 17 секунди след катастрофата Семерджиев излиза през предната дясна врата на колата и бяга. В джипа остават телефони, ключове, дясната му маратонка. 

 

Защитникът на Семерджиев адвокат Мирослав Христов поиска от съда да прекрати делото и да го върне на прокуратурата, тъй като според него при изготвянето на обвинителния акт са допуснати съществени процесуални нарушения. Адвокатът пледира, че има несъответствие между описаните факти и правната квалификация, която прокурорите са дали.

 

Основният аргумент на защитата е, че прокуратурата неправилно е определила случая като "особено тежък".

 

Адвокат Христов поиска също и Семерджиев да бъде пуснат под домашен арест. Прокуратурата възрази както срещу искането за прекратяване на делото, така и на това за изменение на мярката на подсъдимия.

 

Съдът определи, че искането за връщане на делото на прокуратурата е неоснователно. Според съда не са допуснати съществени процесуални нарушения и в обвинителния акт няма пороци, които да ограничават правото на защита на подсъдимия.

 

 Съдът отказа и да измени мярката за неотклонение на Семерджиев, което означава, че той ще остане задържан под стража в Софийски затвор.

 

Първото заседание на делото по същество беше насрочено за 19 декември. За тогава са призовани бившата полицайка Симона Радева, за която разследващите твърдят, че е установено, че е помогнала на Семерджиев да се укрие в апартамента си и ръководителят на военната прокуратура в София Адалберт Кръстев, който се оказа на мястото на катастрофата минути след инцидента.

 

Показания трябва да даде и таксиметровият шофьор, в чиято кола се е блъснал Семерджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11622 |10.12.2022 Арестуваната Ева Кайли, шефка в ЕП, иска за прокурор по делото Иван Гешев. Той търси брато за съвет и го получава . 2| 3734 |09.12.2022 Никола Минчев: Ще дадем всичките си 53 гласа против правителство на Габровски . 2| 3040 |09.12.2022 Букурещ привика австрийския посланик. Емил Хурезяну ще даде обяснения защо Румъния беше отхвърлена за Шенген . 6| 3545 |07.12.2022 Меркел пред Die Zeit: Минските споразумения бяха подписани, за да се даде време на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads