Реклама / Ads
5| 4159 |18.02.2021 НОВИНИ

Съдът отказа да заличи БНС – организаторите на Луковмарш

.
Източник: БГНЕС
Софийски градски съд отхвърли иска на прокуратурата за заличаване на сдружението Български национален съюз ”Еделвайс”, който всяка година организира шествието в памет на ген. Христо Луков.
 

Съдът не прие доводите на прокуратурата, че сдружението насажда етническа и религиозна омраза, тъй като ги намира за недоказани. Конституцията не позволява да бъдат заличавани организации, които не извършват незаконна дейност и при чиито публични прояви не е устатовено нарушение на обществения ред, посочва съдът.

 

По време на делото съдия Венета Цветкова възложи и експертна историческа справка за личността на ген. Христо Луков, и също за летеца Димигър Списаревски и един от лидерите на ВМРО Тодор Алеександров. Справката беше изготвена от директора на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев. Съдът прие справката на заседанието на 1 февруари, но от решението се вижда, че не с всичко от изложеното от експерта се е съгласил съдът.

 

"Както личността на Л. (ген. Луков - бел. ред.), така и същността на СБНЛ (Съюза на българските национални легиони - бел. ред.) не са еднозначни и са многопластови в исторически аспект, като търпят развитие с годините, поради което автоматичното привързване на идеологията на сдружението единствено с историческите анализи за извършвана от СБНЛ антисемитска дейност и при подражаване на нацисткия модел по отношение на организацията и униформите, е необосновано. От една страна, предвид заслугите на Л. като военен експерт и приносът му за укрепване на българската армия в периода между двете войни, както и липсата на каквито и да е доказателства за антисемитска дейност на същия или нацистка пропаганда, генералът, както сочат и свидетелите, е митологизиран именно заради военните си заслуги за запазване териториалната цялост на държавата с осигуряване защита чрез укрепване на българската армия. От друга страна, СБНЛ също се свързват и като носители на родолюбиви идеи за единение на нацията и държавната територия. Следователно, не може автоматично да се приеме, че организираните шествия и чествания са проводник на забранени идеологии и разпалват към етническа, расова или верска омраза" - се казва в решението на съда.

 

Ако съдът беше уважил иска на прокуратурата, това щеше да е първата съдебна забрана на неправителствена, гражданска организация след 10 ноември 1989 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3169 |18.02.2021 Нищожно е разрешителното за строежа на Алепу, обяви съдът . 26| 5404 |18.02.2021 Божков за отказа на Слави: Патерица на хунтата е! . 15| 4145 |16.02.2021 Съдът остави в сила забраната за видеозаснемане при броенето на бюлетините . 4| 3864 |11.02.2021 “Репортери без граници”: Ужасени сме от отказа на Гешев да разследва побоят над Димитър Кенаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads