Реклама / Ads
2| 5014 |01.06.2020 НОВИНИ

Съдът пусна задържаните полицаи, искали подкуп от каналджии

.
С най-леката мярка за неотклонение - подписка, от ареста са освободени двамата разследващи полицаи от граничното управление в Калотина, които бяха арестувани в петък за подкуп. Според държавното обвинение двамата са поискали подкуп 4 хил. лева от разследвани за трафик на мигранти, а са получили общо 2 хил. лева на два транша. Това съобщиха на брифинг в МВР.
 

Разследващите полицаи и трети човек - жена, използвана като посредник в схемата, са обвинени в организирана престъпна група и искане на подкуп.


"Полицейските служители са много гъвкави в своите действия и намерения. Те се стремяха да създадат доверителни, близки отношения с лицата, като създадат илюзията у тях, че са техни приятели и че им помагат, че са поставени те на ръба на закона и са принудени от магистрати да искат парите от тяхно име, което не е така и не отговаря на истината", разказа на брифинга Стефан Банков, началник на "Вътрешна сигурност" в МВР, след чието разследване са арестувани двамата. По думите му задържаните "многократно принуждаваха лицата да подсигурят парите, като не се интересуваха от това дали те разполагат с тези средства, или не разполагат".


"Категорично е установено, че участие на магистрат в тази престъпна схема няма", увери и прокурор Ангел Кънев от Специализираната наказателна прокуратура.


Единият от задържаните е в системата на МВР от 10 години, а другият е разследващ полицай от две години, а преди това е работил в ГДБОП и ДАНС. Стефан Банков каза, че името на единия полицай в годините е било замесвано в скандали, свързани със злоупотреби, но нищо не било доказано.


Двамата са използвали посредник - жена, която работи в заведение в София и трябвало да "обърне" парите през оборота на заведението и след това да ги отчете на единия полицейски служител.


В разследването са използвани специални разузнавателни средства, а при предаването на подкупа парите са били маркирани.


Съдът е освободил задържаните с най-леката мярка с мотива, че са неосъждани и няма опасност да се укрият, а по думите на разследващите магистратите не са преценили, че деянието им е с висока обществена опасност. Специализираната прокуратура ще протестира определянето на "подписка" и ще иска по-тежка мярка, каза прокурор Ангел Кънев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4713 |01.06.2020 Съдът остави Красимир Живков в ареста . 1| 5274 |31.05.2020 Съдът ще заседава за мерките на шестима от задържаните за боклука . 9| 5751 |27.05.2020 Съдът отмени оправдателната присъда на лекаря, убил крадец в дома си . 1| 5269 |27.05.2020 Съдът остави в ареста мъжа с кокаина, част от него бил скрит в гардероба му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads