Реклама / Ads
47| 7636 |06.03.2023 НОВИНИ

Съдбата на МОЧА става ясна утре. В СОС не очакват изненади, махат го до няколко месеца

.
Утре съветниците в комисията по култура към Столичния общински съвет решават решават за съдбата на Паметника на Съветската армия. За преместването на МОЧА в двора на Музея на социалистическото изкуство ден по-късно ще решават и на заседание в комисията по архитектура. Общинските съветници ще гледат доклад на “Демократична България”, датиращ от преди 3 години. Най-оптимистичната прогноза е, че към премахването на МОЧА ще се пристъпи след няколко месеца.
 

Предложението на ДБ е кметът на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента в държавен имот извън центъра на града - в двора на Музея на социалистическото изкуство. 

 

Миналата седмица, когато светът отбеляза една година от началото на войната в Украйна, 61-годишният Светлозар Раянов счупи плочата на монумента и даде нов тласък на иначе съществуващия дебат за премахването на Паметника на Съветската армия. Изненадващо призиви за преместването му се появиха и от ГЕРБ, чийто кмет управлява столицата от 2009 г. 

 

“Очакваме ясно изразена позиция на мнозинството в подкрепа на доклада ни. В следствие на изявата на Борисов миналата седмица се оказа, че това можело да се случи, въпреки че докладът престоява 3 години. Не очакваме изненади”, заяви пред ФрогНюз Иво Божков от Столичния общински съвет.

 

По думите му трудно въпросът ще бъде протакан. 

 

“Точно за това паралелно с нашето решение миналата седмица кметът Трайчо Трайков внесе предложение за деактуване на обекта, за да може той официално да бъде актуван от страна на Столичната община и да стане наша собственост,. Има решение от 93-та година за премахването му. Ние искаме да го препотвърдим и да задължим кмета да предприеме всички действия, за да го извърши. Важно е да се каже, че във времето темата се прехвърля между министерства и различни институции и никой не поема отговорност”, допълни Божков. 

 

Според него скоростта, с която процесът по преместването на МОЧА ще се движи, зависи до голяма степен от действията на областния управител. 

 

“Областният управител може да връща решения, които счита за незаконосъобразни. В случая, ако Общинският съвет гласува отново едно решение - то минава. Областният управител е аларма към СОС, но няма право на вето. Не би трябвало да се противопоставя на волята му. Като период от време е трудно да се каже, защото зависи от политическата воля на участниците. Няма как да прогнозирам. Въпросът трябва да бъде решен със сигурност до края на годината. Най-вероятно решението ще бъде оспорено, но ако се следват както трябва процедурите, би трябвало в рамките на няколко месеца това решение да е задействано”, посочи общинският съветник. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3196 |06.03.2023 Украинската армия увеличи състава на бойната си група в Запорожие . 0| 3124 |04.03.2023 Времето остава облачно . 2| 3267 |03.03.2023 Ева Кайли остава зад решетките . 8| 3995 |02.03.2023 Министър Найден Тодоров: Морфов остава режисьор, спектаклите му ще се играят в Народния театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads