Реклама / Ads
14| 2470 |11.07.2024 НОВИНИ

Български паметник на мястото на МОЧА и почит на героите от Първи и Шести пехотен полк, иска протест днес

.
Източник: Война и мир/Facebook
Протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет (СОС) преди днешното заседание с искане кметът Васил Терзиев да оттегли решението си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. 
 

„Тук сме, защото кметът Терзиев заяви, че оттегля решението си. Но още не е подписал нищо. Искаме да сме сигурни, че конкурсът за Мемориала на Първи пехотен софийски и шести пехотен търновски полк ще продължи, и се надяваме догодина да започне строителството“, заяви говорителят на протеста Георги Драганов от сайта „Война и мир“. „Искаме мемориалът да стане по-бързо", каза Драганов, цитиран от БТА.





„Тук сме и заради паметника на инженер Иван Иванов, най-добрият кмет на София. Паметникът е готов, надяваме се точка 40 от дневния ред на СОС да бъде гласувана и най-после паметникът да бъде поставен", коментира той. 

 

„Другото ни искане е демонтажът на МОЧА да бъде завършен и там да бъде издигнат красив български паметник", посочи Драганов. „Аз съм гражданин на София, четвърто поколение. Моят прадядо Илия Николов е бил кавалерист, който се е бил редом с момчетата от желязната дивизия. Той е оцелял, те не са. Нормално е като наследник на човек, който е оцелял да пазя и да тача паметта на тези, които са умрели за България“, посочи Георги Драганов. 

 

Според протестиращите не може в центъра на София да липсва паметник на загиналите герои. „Не може това, което комунистите са разрушили, ние да не можем да го възстановим - ще го възстановим", заяви още Драганов. 





На 9 юли кметът на Столична община Васил Терзиев оттегли заповедта си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. „След като доста мислих по въпроса и си говорих с различни заинтересовани страни, реших да си оттегля заповедта", коментира той. На 2 юли Терзиев съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. В профила си във Фейсбук тогава Терзиев посочи, че ще бъде проведен нов конкурс.

 

Според Мирослав Боршош, председател на Постоянната комисия по култура към Столичния общински съвет (СОС) през септември може да се върви към реалното изпълнение на проекта. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2250 |11.07.2024 България, Румъния и Гърция създават коридор за военна мобилност . 6| 2464 |11.07.2024 Полицаят побойник от "Градина" временно е отстранен от длъжност. Работил е нереглементирано като охранител . 9| 19853 |11.07.2024 Украйна с морска блокада на Крим в Черно море: Руският флот е обезсилен . 7| 5454 |11.07.2024 Сагата "Величие" продължава: Бивши съпартийци на Ивелин искат да го разследват в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads