Реклама / Ads
8| 2618 |05.07.2024 НОВИНИ

София ще прави нов конкурс за мемориала на Първи и Шести пехотен полк

.
Информационен център на МО
Ще бъде свикано извънредно съвместно заседание на Комисията по култура и на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет (СОС). Целта на извънредното заседание, което ще се състои днес, е да бъде изслушан кметът на София Васил Терзиев относно прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. 
 

Във вторник столичният кмет Васил Терзиев потвърди на своята Facebook страница, че прекратява процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия мемориал в пространството пред НДК. 





"Взех решение за прекратяване на настоящата процедура за провеждане на конкурса", написа Терзиев във Fcebook.


"Ще проведем нов конкурс и в него ще включим уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите. Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим".

 

В поста си Терзиев говори още за "съмнения в легитимността на конкурса".

 

От участниците в конкурса се изискваше да представят идеен проект, който да предложи решение за постигане на естетическа, сигурна, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия.

 

През месец май 2024 г. Столична община излезе с решение за победител в конкурса за идеен проект за възстановяване на военния мемориал, след като в предходните години два пъти конкурсът бе провалян.

 

На 28 октомври 1934 г. в София цар Борис III открива Мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия по повод 50-ата годишнина от формирането им и като знак за признание към героизма на полковете, наречени Софийската "желязна" дивизия. Мемориалът е пазил имената на около 3000 войници, подофицери и офицери, загинали в Сръбско-българската война (1885 г.), двете Балкански войни (1912 – 1913 г.) и Първата световна война (1914 – 1915 г.).





Плочите са демонтирани през втората половина на 60-те години на ХХ в. при строителството на модна къща "Лада" - с други думи комунистите премахват военния мемориал в памет на българсктие герои, за да стоят мофна къща, а при изграждането на Националния дворец на културата (НДК) през 1980 г. паметникът е напълно премахнат.

 

След спирането на конкурса за възстановяване на паметника, на 11-ти юли (четвъртък) от 9:00 пред Столична община ще започне протест срещу решението. Протестиращтие заявяват, че "възстановяването на паметта за близо 3000 герои на София, загинали в защита на Отечеството, отпада с аргумента, че трябвало да е "далеч от градския шум".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2300 |05.07.2024 Служебното правителство е внесло 14 законопроекта, сред тях - стъпки за въвеждане на еврото . 1| 2466 |05.07.2024 Фармацевтите продължават да бият аларма за промените в отпускането на лекарства . 0| 2474 |05.07.2024 Доц. Киселова: Нови избори може да има най-рано на 29 септември . 2| 3556 |05.07.2024 Депутатите питаха Главчев за кадровите промени в службите и областните управи. "Законът е спазен", каза той /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads