Реклама / Ads
14| 15095 |19.05.2023 НОВИНИ

Съдия Атанаска Дишева, ВСС: Гешев заплашва колегите си. Не каза дали в действителност е записвал магистрати

.
Главният прокурор Иван Гешев заплашва колегите си с твърденията за записите, с които разполага. В публичното си изявление разказа как е провел поредица от разговори с членовете на Висшия съдебен съвет, внесли искането за предсрочното му освобождаване. Това не е в реда на нещата. Никой от членовете на ВСС не е длъжен да се отчита на господин Гешев. Те не са му подчинени.
 

Това заяви пред Нова телевизия съдия Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет. 


Вчера на Пленума на ВСС бе обсъдено внесеното от Борислав Сарафов искане за отстраняването на главния прокурор. На заседанието стана ясно и че Иван Гешев е призован да даде обяснения в прокуратурата следващия понеделник във връзка с две започнали проверки. Стана ясно още, че Висшият съдебен съвет ще гледа сигнала на главния прокурор на извънредно заседание, което ще бъде насрочено от служебния правосъден министър. 


По думите на Атанаска Дишева това ще се случи идната седмица - вероятно в четвъртък или петък. 


"Не знам дали Гешев не си дава сметка какво прави като изрича твърденията си за БарселонаГгейт. Допустимо е да има друга цел, но не си дава сметка как се самоизобличава", допълни още Дишева. 


Тя посочи още, че ако приетите на първо четене в правна комисия вчера промени в НПК и Закона за съдебната власт промени бъдат окончателно одобрени и се въведе механизъм за разследване на главния прокурор, той ще бъде използван при евентуално наказателно преследване на обвинител №1. Настоящата процедура във ВСС обаче е друга и не се отнася към това. 


Дишева не се нае да прогнозира ще се уплашат ли членовете на ВСС, внесли искането за освобождаването на Гешев. За нея е логично шестимата магистрати да стоят зад искането си. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4091 |18.05.2023 Съдия Мирослава Тодорова: Процесите в съдебната власт са със значението на държавен преврат . 2| 3168 |18.05.2023 Съдия Андрей Георгиев: Ако продължаваме с още от същото, ще бъдем в сюжета на сериала ”Октопод” още дълго . 10| 3943 |16.05.2023 Съдия Дишева: Могат да се изведат данни за действия на главния прокурор, по които да се образува производство . 7| 4689 |15.05.2023 Съдия Нели Куцкова: След толкова облаци над Гешев, не вярвам да изкара мандата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads