Реклама / Ads
2| 3704 |16.05.2023 НОВИНИ

Доц. Наталия Киселова: Сарафов не може да сезира ВСС за Гешев, заради това се обръща към прокурор в СГП

.
Източник: личен архив
Борислав Сарафов не може да сезира ВСС, заради това се обръща към прокурор в СГП, която е компенета по лица с имунитет - магистрати. Това е много сериозен тест за прокуратурата, ако никой прокурор не се наеме да образува досъдебно производство. Това заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова в предаването "Денят на живо" по Нова нюз.
 

Когато се образува производство то е към неизвестен извършител. На по-късен етап се привлича като обвняем. Трябва да бъде свален имунитета на Иван Гешев, уточни конституционалистът. 

 

По думите ѝ е възможно да бъде приет законопроектът на Зарков, който предвижда съдия да разследва главния прокурор. 

 

Относно предстоящото утре заседание на прокурорската колегията на ВСС, Киселова заяви: Има две неизвестни. Дали Гешев дали ще присъства на заседание. И второ дали ще бъде разгледано предложението за освобождаването ан Ясен Тодоров, посочи доц. Киселова. 

 

Тя също коментира и заседанеито на пленума на ВСС, който трябва да се занимае с подадения от Иван Гешев сигнал срещу Борислав Сарафов. "Правилата за отстраняването на зам.-главния прокурор са идентични. Гешев е предприел действие за дисциплинарно производство, за да се установи дали е нарушил закона. На това основание да поиска отстраняване на своя заместник от длъжността директор на НслС", каза още тя. 

 

Според нея сред аргументите за отстраняването на Сарафов могат да бъдат: системно нарушенеи на служебните задължения или уронване престижа на съдебната власт.

 

Борислав Сарафов е много внимателен в изказа си. Докато Гешев по-свободно изпозлва думите си. Вчерашните изяви на Гешев дадоха доста храна на колегите му, които трябва да преценят поведението му, смята доц. Киселова.

 

Киселова призова Народното събрание възможно най-скоро да отвори възможността за обновяване на ВСС. И добави, че е възможно до юли месец да бъде избран нов състав на ВСС, който да излъчи нов главен прокурор, ако мандатът на Гешев бъде предсрочно прекратен. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3073 |16.05.2023 Гешев отвръща на удара: Иска дисциплинарно наказание за Сарафов . 21| 3873 |16.05.2023 Сарафов даде Гешев на прокурор, проверяват налице ли са данни за извършени три престъпления . 4| 4039 |16.05.2023 Зарков за скандала ”Гешев-Сарафов”: ВСС да не се крие, а да си свърши работата . 4| 3110 |16.05.2023 Адв. Ивайло Дерменджиев: ВСС ще разгледа първо искането за отстраняване на Гешев, след това на Сарафов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads