Реклама / Ads
5| 2165 |11.10.2024 НОВИНИ

Конституционалист: Депутатите не могат да спрат избора на нов главен прокурор, само ВСС може

.
Орлин Колев
„Единственият орган, който може да спре процедурата за избор на нов главен прокурор е ВСС“. Това каза Орлин Колев, доктор по конституционно право и преподавател в Софийския университет. Думите идват на фона на факта, че депутати събират подписи, за да сезират Конституционния съд за процедурата по избор на главен прокурор
 

Борислав Сарафов е единственото предложение за нов главен прокурор.







На 24 октомври е крайният срок на номинираните да представят концепция, а ВСС има задължение до 19 ноември да ги публикува.

 

До 26 ноември две от комисиите към Прокурорската колегия следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите, които ден по-късно да бъдат обсъдени на заседание на колегията. 


Гласуването следва да бъде на 16 януари. 

 

Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет указа с номинацията на Иван Гешев заради липсата на конкурентност преди години. Възможно ли е отново да се случи това:

 

„Ако се стигне дотам, имаме такъв прецедент и вече зависи от държавния глава. Но така или иначе дори да го направи - спомняме си, че при предишната процедура Иван Гешев беше преизбран от ВСС, след връщането от президента беше преизбран. Тоест дори и веднъж президентът да е отказал да го назначи, той е е длъжен по конституция да го направи след преизбирането. Т.е. ще трябва да издаде указ“, каза още Колев в ефира на bTV.

 

Той уточни още, че ако членовете на ВСС бъдат сменени, вероятно процедурата ще трябва да започне наново.







Колев коментира и арестът на Джейхан Ибрямов.

 
По думите му не би следвало да се използват СРС-та срещу него, докато има имунитет. Той уточни обаче, че ако е подслушван човек, който няма, а е говорил с Ибрямов, това не е нарушение.

 

„Медиапул“ съобщи, че в показанията на основния свидетел по разследването – Мирослав Тодоров, се говори за убийството на Делян Пеевски. На срещата с Тодоров, Джейхан Ибрямов е цитирал Ахмед Доган и е разказал, че „няма да е все така, по-натам ще убият момчето“.


От думите на Тодоров става ясно още, че Ибрямов е показал жест, от който става ясно, че целта им най-вероятно е била да го застрелят.

Според източници на bTV тази среща е документирана от разследващите със видео и аудиозапис – те са част от СРС-та по делото.

 

Апелативният съд потвърди най-тежката мярката за неотклонение на Джейхан Ибрямов – „задържане под стража“. Тя е окончателна и не подлежи на обжалване.







Съдът прие, че има изключително висока степен на обществена опасност на деянието. Освен това Ибрямов – в качеството му на депутат и на кандидат за депутат, може да е опасен. Настоящият съдебен състав споделя изцяло съображенията на СГС във връзка с наличието на реална опасност за извършване на престъпление.

 

По делото има данни, че въпросната сума от 100 000 лева е щяла да бъде използвана за купуване на гласове.

 

Кандидат-депутатът и народен представител в 50-ото Народно събрание беше арестуван на 2 октомври, след като КПКОНПИ проведе акция в негови имоти и иззе белязани пари. Обвинението срещу него е за търговия с влияние.

 

Той беше задържан за 72 часа, след като от ЦИК (като кандидат за депутата) и Народното събрание (като народен представител в 50-ото НС) свалиха имунитетите му. Адвокатите му обжалваха мярката

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2162 |11.10.2024 Руснаците убиха четирима души в Одеса, където живеят много българи. Сред жертвите - дете на 16 години . 2| 2160 |11.10.2024 Пожар избухна в депото за битови отпадъци в Мездра и Враца . 4| 2158 |11.10.2024 Турция осъди израелските атаки срещу миротворците на ООН в Ливан . 1| 2160 |11.10.2024 Ураганът „Милтън“ отне живота на 16 души във Флорида и предизвика мащабни разрушения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads