Реклама / Ads
4| 2314 |10.10.2024 НОВИНИ

Съдът остави Джейхан Ибрямов в ареста на фона на нови твърдения за атентат срещу Пеевски

.
Софийският апелативен съд остави Джейхан Ибрямов в ареста. И този съдебен състав намира, че са събрани достатъчно доказателства, от които да се предложи, че Ибрямов първо е поискал, а сред това и получил подкуп, за да упражни влияние.
 

Първоначално Софийският градски съд постанови "задържане под стража" за политика, който беше хванат със 100 хил. белязани банкноти.





Прокуратурата днес внесе нови доказателства по случая с Джейхан Ибрямов.

 

Биршен Ибрямова се появи в съдебната зала като защитник на съпруга си.

 

Адвокатите на обвиняемия поискаха делото да се гледа при закрити врата.

 

Те посочиха, че сред доказателствата има такива, които са държавна тайна.

 

Прокуратурата се обяви против и алтернативно предложи да се закриват само тези части от заседанието, в които се обсъждат доказателства събрани със СРС.

 

В показанията си пред прокуратурата основният свидетел по делото срещу Джейхан Ибрямов - Мирослав Тодоров, пък твърди, че Ахмед Доган има намерение да убие Делян Пеевски. Това пише mediapool.bg. Думите му нямат нищо общо с предмета на разследването, което e за подкуп, но въпреки това са сочени като аргумент за това, че Ибрямов трябва да остане в ареста, както беше и финалното решение на Софийския апелативен съд, посочва изданието.

 

Самият прокурор, пише изданието, подчертава, че това твърдение няма общо с обвинението. Но обяснява, че е решил да го спомене, защото цитатът е "доста смущаващ".





Като депутат и кандидат-депутат Ибрямов има двоен имунитет, който беше свален с решение на Народното събрание и Централната избирателна комисия. Обвинението срещу него е за търговия с влияние.

 

На предишното заседание съдът изтъкна, че са събрани значителен по обем доказателства, че Джейхан Ибрямов е поискал и получил подкуп с обещанието да окаже влияние върху служители на Министерството на отбраната във връзка с предстоящо взимане на решение за обществена поръчка.

 

Кандидат-депутатът и народен представител в 50-ото Народно събрание беше арестуван на 2 октомври, след като КОНПИ проведе акция в негови имоти и иззе белязани пари. Обвинението срещу него е за търговия с влияние.

 

Той беше задържан за 72 часа, след като от ЦИК (като кандидат за депутата) и Народното събрание (като народен представител в 50-ото НС) свалиха имунитетите му.

 

На първа инстанция съдът прие, че престъплението, за което беше задържан преди дни, е сериозно и за него може да бъде наложена присъда до 6 години затвор и глоба от 5000 лв. за търговия с влияние.





От прокуратурата обявиха, че Джейхан Ибрямов е поискал 200 000 лв. от Мирослав Тодоров с обяснението, че му трябват за купуване на гласове.


Мирослав Тодоров беше арестуван като член на група за данъчни престъпления и пране на пари през август тази година. Срещу парите Ибрямов е обещал да лобира в Министерството на отбраната, за да печели Тодоров обществени поръчки на ведомството.

 

Също днес Апелативният съд в Пловдив ще заседава по случая с кмета на община Минерални бани, също близък до Ахмед Доган – Мюмюн Искендер, сина му Али Али и общинският служител Байрям Иляз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2619 |10.10.2024 Голям успех за българската поезия . 0| 2155 |10.10.2024 Таен свидетел и обрат в делото, а експертите категорични: Митко от Цалапица щеше да е жив при навременно оказана медицинска помощ . 2| 2145 |10.10.2024 ЕК изслушва Екатерина Захариева на 5 ноември . 0| 2144 |10.10.2024 АПИ предупреждава за затруднения при купуването на е-винетки на 14 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads