Реклама / Ads
5| 2733 |13.06.2023 НОВИНИ

Доц. Киселова: Има нужда парламентът да определи нов ВСС, който да избере главен прокурор

.
Доц. Киселова: Ако този ВСС избере нов главен прокурор, ще има съмнения за политическа намеса
След като ВСС острани Иван Гешев има предложение към президента за подписване на указ. Държавният глава има няколко дни да се запознае с предложението и да прецени дали да издаде указ за освобождаване. Това заяви пред БТВ конституционалистът доц. Наталия Киселова.
 

Не трябва да изключваме възможността президентът да върне предложението за ново обсъждане. По Конституция Радев има право веднъж да откаже, допълни тя. 

 

"Има няколко неща, които могат да бъдат взети предвид. Тезата на Гешев е, че думите му са „изразяване на мнение“. Хубаво е да се каже, че чл. 10 от Европейската конвенция, на който се позова защитата и членовете на ВСС, които гласуваха против, че правото за изразяване на мнение трябва да гарантира безпристрастността на правосъдието“, уточни тя.

 

Киселова припомни, че главният прокурор се назначава с указ на президента, който подлежи на контрол за конституционност от Конституционния съд.

 

Ако президентът подпише указът за освобождаване на Гешев, негов заместник ще изпълнява функциите на главен прокурор.

 

"Важно е дали завереният състав на Висшия съдебен съвет, или нов ще избере следващия главен прокурор. Това е същината, защото ако се бърза с избора за нов главен прокурор, съмненията за политическа намеса отново ще тегнат“, каза още конституционалистът.

 

"Правната защита на магистратите е във връзка с тяхното кадрово развитие, но то не е но то не е за тримата големи- председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор. Тримата големи се освобождават с указ на президента.

 

Г-н Гешев избърза и сезира Конституционния съд с две искания. Възможно е в близките дни да се насрочи заседание на Конституционния съд. Само че засега КС не е задвижил процедурата и не е насрочил заседание."

 

По думите й, за съжаление това ще покаже няколко дефицита. Парламентът както забави избора на нови членове на ВСС и Инспектората, така и не е избрал с повече от две години забавяне двама нови конституционни съдии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3502 |13.06.2023 Европарламентът изслушва Гешев за „Барселонагейт” и златните кюлчета . 5| 3444 |10.06.2023 Проф. Минчев: Поведението на Радев ерозира властта, държавата има нужда от президент посредник . 7| 3410 |10.06.2023 Доц. Наталия Киселова: Може да се предполага, че ще се стигне до неблагоприятен за г-н Гешев изход . 0| 2916 |09.06.2023 Доц. Киселова: Целесъобразно ли е някой от ”тримата големи” в съдебната система да бъде временно отстраняван?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads