Реклама / Ads
0| 2731 |09.06.2023 НОВИНИ

Доц. Киселова: Целесъобразно ли е някой от ”тримата големи” в съдебната система да бъде временно отстраняван?

.
доц. Наталия Киселова Източник: БГНЕС
Трябва да се помисли дали е целесъобразно дали някой от ”тримата големи” в съдебната система да бъде временно отстраняван. Мандатът е сравнително дълъг, но от друга страна това да бъде за обозрим срок и да не е възможност да бъде фактически отстранен.
 

Това заяви пред БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова след 15-часовото заседание на Висшия съдебен съвет по процедурата за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му.

 

"През цялото време се чудех дали тези хора са цветът на магистратурата. Които имат високи професионални качества. Това ли са най-компетентните към онзи момент, когато са избирани? А че явно има натиск, те частично го признаха. Дори да не са имали, вече ще формират мнение за отстраняване", коментира специалистът.

 

"Ако в близките дни до седмица Конституционният съд прецени като допустимо искането на главния прокурор да бъдат разгледани законовите промени, с които бе свалено мнозинство за евентуалното му отстраняване от ВСС, ще бъде в компетентността на ВСС дали да спре, или да изчака решението", уточни Киселова.

 

Относно второто искане за отстраняване на Гешев – за изказването му за "'политическия боклук" в парламента като мотив на кадровиците, че главният прокурор уронва престижа на съдебната власт, доц. Наталия Киселова коментира:

 

"В стратегията на г-н Гешев ще видим две сюжетни линии. Едната ще бъде за тежко емоционално състояние след преживения инцидент. Другата ще бъде, че той като всеки магистрат има право на мнение. Въпросът е г-н Гешев като гражданин или като магистрат, като представител на една от трите структури в съдебната власт говореше. Когато говорим за правото на мнение, то е право на мнение на всеки гражданин и по отношение на хората на политическия терен. Допустимо ли е да се използват такива думи и изрази, когато представляваш държавен орган, който трябва да брани законността?", отбеляза тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3378 |08.06.2023 Доц. Наталия Киселова: Финално Радев ще решава дали Гешев да бъде отстранен . 5| 3196 |07.06.2023 Доц. Киселова: При структурата на новия кабинет има несъответствие с Конституцията . 1| 2984 |06.06.2023 Доц. Наталия Киселова: ГЕРБ тепърва ще предявява претенции в коалицията . 1| 3119 |02.06.2023 Ще доживеем ли някой ден ефективно електронно управление? С тези, които отговарят за него - едва ли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads