Реклама / Ads
2| 3106 |11.05.2023 НОВИНИ

Доц. Киселова: Нужно е да се повдигне въпросът за обновяване на състава на ВСС

.
Доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право Източник: БГНЕС
Има политически, и юридически аспект в предложението на Мария Габриел за смяна на главния прокурор Иван Гешев.
 

Политическият – да бъдат поканени онези парламентарни групи, които биха желали смяната на главния прокурор, и да участват в такова правителство. Това заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, в ефира на Нова телевизия.

 

„От конституционна гледна точка – в момента има субекти, които могат да поискат отстраняването на Гешев, един от тях е министърът на правосъдието. Когато говорим за такава процедура обаче, тя е в компетентността на Висшия съдебен съвет като орган, който може да предложи на държавния глава освобождаване на главния прокурор”, допълни тя.

 

„Този състав на ВСС го номинира и повтори избора, след като беше върнат от президента. Може би е редно първо да се повдигне въпросът за обновяване на състава на ВСС. На този парламент се надяваме да направи това. Процедурата трае между два и три месеца”, каза още тя.

 

„Господин Борисов в едно от своите изявления каза „Нито аз, нито Гешев сме вечни”. Инцидентът с главния прокурор повдигна въпроси – разноговоренето между различни хора в прокуратурата и следствието. Когато толкова дълго се мълчи дали си бил със семейството си или не и как се е развила работата след инцидента – задават се повече въпроси, отколкото се получават отговори. Мълчанието на главния прокурор беше в негов ущърб”, заяви още доц. Киселова.

 

Според нея не трябва да се гледа на смяната на един човек като панацея за реформи в съдебната власт – те трябва да минат през законодателство.

 

„Не беше споменато нищо нито за „Магнитски”, нито за Украйна или Северна Македония. Това са все болезнени въпроси, по които българското общество е съществено разделено. Необходимо е определени въпроси да бъдат изгладени, преди да се говори за подкрепа за правителство”, допълни тя.

 

„Планът с 10-те приоритета на Мария Габриел е като за четири години”, смята още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7883 |03.05.2023 Доц. Наталия Киселова: Анализът на ГЕРБ за програмата на ПП-ДБ е комичен . 1| 2641 |25.04.2023 Доц. Киселова: Радев да даде време на партиите. Ако форсира процеса ще го обвинят, че не са намерили път един към друг . 5| 2889 |23.04.2023 Доц. Наталия Киселова: Не пречи президентът да проведе втори рунд консултации . 7| 2821 |19.04.2023 Министър Стоянов: Нужно е общоевропейско решение за вноса на зърно от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads