Реклама / Ads
5| 2895 |02.07.2023 НОВИНИ

Наталия Киселова: Нито цацаратурата беше по-добра от гешевтурата, нито сега положението се е подобрило

.
Доц. Киселова: ” ВСС ще забави темпото и Сарафов ще продължи да е и.д. главен прокурор”
”Членовете на ВСС, колкото и с не голяма популярност да се ползват сред юристите и да са с изтекъл мандат, са длъжни все пак да спазят закона, а той изисква, след като е овакантена длъжността главен прокурор, да открият процедура по избор на такъв”. Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, конституционалист и университетски преподавател.
 

Тя уточни, че независимостта на съдебната власт не бива да бъде извеждана в абсолют: 

"Дейността на съдебната власт трябва да бъде в рамките на разбирането за правосъдие". 

Според нея декларацията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, ако бъде приета, може да е и формален повод, но "много по-голямо основание в дебата, когато се обсъжда това, ще бъде това, че има допуснато вече искане пред КС и предстои произнасяне:

 

"Доста изходи можем да видим. Единият, този който е предвидил законът, е към Димитров ден да има избран нов главен прокурор, ако се запази съставът на сегашния ВСС. Може да бъде спряна процедурата и да се изчака произнасянето на КС, а междувременно да бъде променена Конституцията.

 

Възможно е и нещо друго да измислят във ВСС. Според мен все пак си дават сметка в какво време живеем и ще забавят темпото, няма да изберат и Борислав Сарафов ще продължи да изпълнява длъжността главен прокурор".

 

По думите на Наталия Киселова, ако има промени в Конституцията, а след това и в Закона за съдебната власт и избор на нови членове на ВСС, може да се стигне и до началото на 2024 г. с временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

 

"Нито цацаратурата беше по-добра от гешевтурата, нито сега положението се е кой знае колко подобрило. Причината не е само в личността, въпреки че тя засилва ефекта от нормите, а редът, по който се избира.

 

За разлика от председателите на върховните съдилища главният прокурор не е пръв сред равни, а неговият глас може да доминира - както в прокурорската колегия, така и в организационната дейност на прокуратурата.

 

Проблемът е как да се запази единната прокуратура, който осъществява единната държавна политика, и трябва да се гарантира еднакво спазване на закона във всички краища на страната. И в същото време да няма възможност с тази власт да се злоупотребява", коментира доц. Киселова.  

 

Мнението на конституционалистът е, че не трябва да бъде премахната длъжността главен прокурор, тази длъжност би трябвало да гарантира еднаквото и точно прилагане на законите от прокурорите:

 

"Премахването ѝ може да стане с Велико народно събрание, защото ще промени съществено структурата на съдебната власт". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2446 |28.06.2023 COVID-19 у нас: 50 нови случая и нито един починал . 0| 2632 |27.06.2023 Политологът Петър Чолаков: Нито Борисов, нито Петков имат интерес да развалят ротацията . 1| 2438 |26.06.2023 Доц. Киселова: Конституционната реформа ще отнеме между 2 и 5 месеца, в зависимост от броя на подкрепилите я . 2| 9112 |20.06.2023 Явор Колев коментира коя е ”Наталия”, която звъни на хиляди хора в цяла България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads